Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Víte jak vybrat ten správný krb do vašeho domu?

Rozhodli jste se, že si pořídíte krb, ale nevíte, podle jakých parametrů vybírat. Na internetu na Vás vyskakuje nepřeberné množství pojmů, které Vám nic neříkají.

Lámete si hlavu s tím, co je to výměník nebo jak fungují mastková kamna? Pojďte si s námi projít základní otázky, na které je dobré si odpovědět, abyste věděli, jaký typ krbu nebo kamen je pro Vás vhodný.

Kritérium č. 1 – druh vytápění

Už víte, zda chcete krb elektrický, plynový, teplovzdušný nebo akumulační? Existuje nepřeberné množství krbů, ze kterých je v dnešní době možné na trhu vybírat. Vždy je však dobré řídit se v první řadě tím, do jakého typu domu chcete krb pořídit (novostavba, nízkoenergetický dům, pasiv...)

Náš tip: Pokud si nejste jisti, který krb by byl pro Vás nejvíce vhodný, neváhejte se zeptat zkušeného kamnáře. Ten s Vámi probere nejen dispozici daného domu, ale také Vaše preference a cenově dostupné možnosti.

Kritérium č. 2 – účel vytápění

Chcete krb jako hlavní zdroj vytápění? Nebo chcete mít doma krb spíše pro potěšení a pro případy nouze? Pokud u Vás převládá spíše druhá varianta, určitě byste měli hledat mezi modely s co nejnižším výkonem (ideálně kolem 4 – 6 kW). Ideální volbou pak pro Vás mohou být například mastková kamna, která dokáží teplo uvolňovat postupně a nedochází tak k přetápění místnosti. Nabídku těchto kamen najdete například na www.flamen.cz/akumulacni-kamna.


Kritérium č. 3 – umístění krbu

Ve většině případů se krb nebo krbová kamna umisťují ke stávajícímu komínu, čímž je volba prostoru značně omezena. Pokud však komín ještě nemáte, můžete více popustit uzdu fantazii a využít krb například jako oddělovací prvek mezi jídelnou a další obytnou místností, která na ní navazuje (zpravidla kuchyň nebo obývací pokoj). Zde je však potřeba myslet na to, že i umístění nového komína má svá pravidla a jeho situování v rámci domu a topného tělesa je potřeba konzultovat s odborníkem.

Kritérium č. 4 – velikost krbu

Dvakrát měř, jednou řež. Ne vždy je nejmenší dostupný model správnou volbou, především pokud se jedná o touhu ušetřit finanční prostředky. Jednorázově možná peníze ušetříte při nákupu, z dlouhodobého hlediska však můžete prodělávat (krb nedostatečně vytápí místnost a je nutná investice do dalšího vytápění). Na druhou stranu i příliš velký krb může způsobit více škody než užitku – nadměrná tvorba sazí a dehtu nebo začouzené sklo Vám mohou poměrně znepříjemňovat život. O neúměrně vysoké teplotě v místnosti ani nemluvě.

Pokud si stále nejste jisti volbou, neváhejte nás kontaktovat na flamen@flamen.cz nebo nám zavolejte na +420 226 886 473 a my Vám rádi poradíme. Konzultace je vždy zcela zdarma.


FLAMEN Czech Republic, s.r.o.
logo FLAMEN Czech Republic, s.r.o.

FLAMEN je výhradním prodejcem designových závěsných krbů ROCAL (Španělsko) a sálavých akumulačních kamen NORSK z mastku (Norsko). Od roku 2013 vyrábí krbové vložky vlastní značky FLAMEN. Všechny krby i kamna dodává včetně instalace zákazníkům po celé České ...

 
 
Reklama