Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevěné brikety patří mezi žádané druhy pevného paliva. Jaká je jejich výhoda?

V dnešní době, kdy se všeobecně ví o negativním vlivu fosilních paliv na životní prostředí a klimatickou změnu, stále více lidí hledá alternativní způsoby vytápění svých rodinných domů.Jedním z nejekologičtějších a účinných způsobů je využití dřevěných briket.

Co jsou dřevěné brikety?

Dřevěné brikety jsou vyrobeny ze dřevních zbytků, jako jsou piliny, třísky, hobliny nebo dřevěný prach. Tyto materiály jsou lisovány do pevných bloků bez použití jakýchkoliv chemických pojiv. To znamená, že dřevěné brikety jsou 100% přírodním palivem a mnohem ekologičtější než tradiční fosilní paliva. Zpravidla se vyrábějí jako dřevěné brikety válec nebo hranol.

Vysoká výhřevnost briket

Jednou z klíčových výhod dřevěných briket je jejich vysoká výhřevnost díky nízkému obsahu vody. Dřevo je přirozeně bohaté na uhlík, což znamená, že při hoření uvolňuje velké množství tepla. Díky obsahu vody pod 10 % mají brikety ještě o třetinu větší výhřevnost než tradiční dřevěná polena. To znamená, že můžete vytápět svůj domov efektivněji a s menší spotřebou paliva.

Budete topit za méně peněz

Problém globálního oteplování a emisí skleníkových plynů je stále naléhavější. S dřevěnými briketami můžete přispět k čistšímu životnímu prostředí, neboť při jejich spalování v kotli na pevná paliva, v krbových kamnech nebo krbu se uvolňuje pouze tolik oxidu uhličitého, kolik bylo během růstu stromu spotřebováno pro fotosyntézu. Máte-li tedy možnost topit těmito briketami, rozhodně jim dejte přednost před jinými pevnými palivy.

V porovnání s ostatními způsoby vytápění, jako je zemní plyn nebo elektřina, jsou dřevěné brikety relativně levné. Dřevní zbytky jsou totiž přirozeně vznikajícím vedlejším produktem dřevozpracujícího průmyslu, což snižuje náklady na jejich výrobu.

Jaká je vaše zkušenost s topením dřevěnými briketami?

Více informací


Dřevošrot, a. s.
logo Dřevošrot, a. s.

Zpracováváme dřevní zbytky a lesní klest pro energetické využití v kotelnách, teplárnách a elektrárnách. Dodáváme dřevní štěpku, piliny, dřevěné pelety a brikety. Provozujeme štěpkovače, návěsové drtiče dřevní hmoty a dodáváme suroviny vlastní dopravou. ...

 
 
Reklama