Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná a oběhová čerpadla: dvě odlišné technologie, které se efektivně doplňují

V období energetické krize je téma úspor klíčové asi pro všechny majitele či správce nemovitostí. Přínos tepelných čerpadel pro snížení nákladů na vytápění je všeobecně znám.


Majitelé domů však velmi často zapomínají na technologie, které v domácnosti už mají. Máme tím na mysli čerpadla oběhová. Ta dokáží bezporuchově fungovat dlouhá léta, což vypadá jako nesporná výhoda. Ovšem ne každý si uvědomuje, že nechat v domě oběhové čerpadlo starší více než 10 let je velmi nehospodárné. Výměna takto starého oběhového čerpadla za nové může přinést až 80% úspory elektrické energie. Proto by při rozhodování o úsporách měla být na prvním místě věnována pozornost stávajícím zařízením a jejich optimalizaci nebo výměně.

„Lidé si občas pletou oběhové čerpadlo s čerpadlem tepelným, přitom to jsou zcela odlišné technologie. Tepelné čerpadlo můžeme definovat jako zdroj energie, který funguje na principu převodu tepla z venkovního prostředí – ze vzduchu, vody či země. Abychom mohli v budově topit nebo chladit, je potřeba dostat požadovanou energii na místo určení. A to se děje právě pomocí oběhového čerpadla, které má za úkol distribuovat energii v otopném či chladicím systému. Oběhové čerpadlo má každá budova. Proto když majitelé chtějí dosáhnout vyšších úspor, měli by nejprve věnovat pozornost tomu, zda nemají náhodou v kotelně příliš staré oběhové čerpadlo. Z praxe víme, že na to mnoho lidí nedbá a pak se stává, že v některých domech jsou čerpadla až 30 let stará. Výměnou takto starého čerpadla za nové přitom můžeme ušetřit až 80 % elektrické energie a návratnost investice se pak pohybuje v řádu měsíců. Pokud v domě máme nové oběhové čerpadlo, je na místě poohlédnout se po dalších technologiích, které energetickou náročnost dále sníží. Například pomocí tepelného čerpadla,“ říká Jan Cidlinský, výkonný ředitel společnosti Wilo CS.

Rozdíly mezi uvedenými druhy čerpadel shrnuje následující tabulka:

Oběhové čerpadloTepelné čerpadlo
Vstupní nákladyPrůměrná částka za oběhové čerpadlo do rodinného domu se pohybuje okolo 7 000 Kč25–500 000 Kč (u nejčastější varianty na bázi vzduch-voda se cena pohybuje okolo 250 000 Kč)
Návratnost investiceV řádu měsíců4 roky
Obtížnost instalaceVelmi snadné na instalaciObtížné na instalaci
Výše dosažení možných úsporCílenou výměnou oběhového čerpadla lze dosáhnout až 80 % úspor elektrické energie. Současná elektronicky řízená čerpadla, kromě jiných výhod, dokáží pomocí funkce Dynamic Adapt Plus regulovat své otáčky dle aktuálních potřeb otopného systémuDosažení 40–60 % úspor elektrické energie oproti vytápění elektřinou či plynem
Ekologická náročnostPořízením moderního oběhového čerpadla snižujeme i významné množství CO2. Elektřina totiž nebude zbytečně spálena v neefektivních čerpadlech. Množství elektřiny, kterou by případně nebylo nutné vyrobit pro neefektivní čerpadla, je kalkulovaným odhadem stanovena na 1 350 gigawatthodin, což představuje roční uhlíkovou stopu zhruba 550 tisíc tun oxidu uhličitého v rámci ČRDíky využití energie ze zdrojů, jako je podzemní voda, okolní vzduch, země či slunce, jsou TČ jedním z nejúspornějších a nejekologičtějších řešení vytápění. Nedochází zde totiž k produkci škodlivých emisí ani zplodin
Skladnost Současná moderní oběhová čerpadla jsou velmi skladnáProstorově náročnější
Životnost Pro efektivní hospodaření maximálně 10 letŽivotnost se pohybuje od 20 do 25 let
Možnost digitálního napojeníAno, například všechna čerpadla značky Wilo jsou zcela digitálníAno

Wilo


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 
Reklama