Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V nemocnici v Břeclavi se počítá s úsporou kolem 128 miliónů Kč v průběhu 10 let

Pro moderní výrobky potřebujeme flexibilní dodávky a kvalitní montážníky

Rozhovor s Ing. Josefem Brabencem, jednatelem ENBRA a.s., na letošním veletrhu Aquatherm 2018 v Praze o požadavku zákazníka na komplexní dodávku, o poprodejním servisu, kvalitě, úsporách a EPC, překvapivě o kvalitě šunky a o "životě" v oboru TZB.

Zákazník je chytřejší a chce řešení

"Nabízíme nové produkty a nový systém práce se zákazníkem, zejména zákaznická podpora ve smyslu komplexního servisu je v nynější době vskutku důležitá, soustředíme se na servis a práci s projektanty. Dříve jsme prodávali produkty, nyní prodáváme řešení," řekl pro kameru TZB-info na výstavě Aquatherm Praha Ing. Josef Brabenec, CEO ENBRA, a.s.

TZB-info: Jak se mění původní model, kdy se prodávalo "výrobce, velkoobchod, montážník a investor", když si nyní investor nebo montážník najde produkt na internetu? Pak nastupuje Vaše zákaznická podpora? A jaký jaký je vlastně dnešní zákazník?

Ing. Brabenec: "Ne, my držíme stále stejnou strategii, ale jedeme na konečného zákazníka, který definuje jednoznačnou potřebu. A je na nás, abychom ji splnili, distribuce běží dále přes velkoobchod. Zákazník je v dnešní době ostřejší, vzdělanější a má načteno z internetu. A je třeba si uvědomit, že se nebavíme jen dodávkách pro drobné investory, ale i o průmyslu, teplárnách, bytových domech atd. K samotným výrobkům je třeba monitoring a řešení. Mnohdy jsou provozy 10 let pozpátku, ale my musíme být 10 let napřed, pokud chceme být úspěšní."

EPC je efektivní cesta k rekonstrukci komerčních budov a investor z ní profituje

"Dobrou cestou pro inovace komerčních provozů je metoda EPC. Je to systém manažersky náročný, který jsme se museli naučit, ale je efektivní. Nyní jsme vyhráli soutěž na rekonstrukci systémů nemocnice v Břeclavi. V rámci této velké zakázky se počítá s úsporou kolem 128 miliónů Kč v průběhu 10 let. To se nám povedlo a nyní podobných projektů máme již 10. A je to jedna z cest, kterou jdeme dopředu. "

Vytápění nejsou jen úspory, ale i komfort a zdravé klima v budovách

Ing. Brabenec: "Úspory nemohou být jediným kritériem. V budovách je třeba řešit větrání, CO2, prach, iontové mikroklima atd. To je jako když jsme zapomněli, že v šunce má být maso a řešila se jen cena. Dnes víme, že kvalitní šunka nemůže stát 12 Kč, ale ke třiceti korunám. Tak se my koukáme i na vytápění. Není náhodou, že v nízkoenergetických domech narostl ročně o 30 % počet lidí, kteří nemohou spát, mají menší výkon, jsou unaveni apod. Potřebujeme vzduch, čistou vodu a zdravé potraviny. "

Poslechněte si celý rozhovor na Youtube kanálu portálu TZB-info.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří naplnit vize.

 
 
Reklama