Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy roku 2018 v tepelné technice

Vedoucí světový dodavatel tepelné techniky a souvisejících služeb ve zprávě o svých hospodářských výsledcích hovoří mimo jiné o trendech probíhajících v tepelné technice. Na trendy reaguje svými novými výrobky. Jde především o trend tzv. dekarbonizace, tedy snižování spalování uhlíkatých látek. S tím souvisí posilování nabídky tepelných čerpadel, elektrických ohřívačů vody aj.

Společnost Bosch Thermotechnology je jedním z vedoucích světových podniků trhu tepelné techniky a souvisících služeb. Nyní v červenci poskytla informaci o svých hospodářských výsledcích za rok 2017, které se nesou ve znamení růstu tržeb o čtyři procenta v nominálním vyjádření a šest procent po přepočtu směnným kurzem, celkové výnosy dosáhly rekordní úrovně 3,4 miliardy EUR. Podobně jako i jiní výrobci, se Bosch Thermotechnology potýká s obtížným prostředím. „Náklady na suroviny a dopravu se výrazně zvýšily a museli jsme se vyrovnat s nepříznivými dopady směnných kurzů. Přestože oslabení měn, zejména turecké liry a libry šterlinků, nás stálo dvojciferné miliony, dokázali jsme růst jak v roce 2017, tak i v první půli roku 2018,“ řekl Uve Glock, prezident Bosch Thermotechnology.

Především tepelná čerpadla a závěsná zařízení

Z hlediska produktů byl růst veden hlavně tepelnými čerpadly a závěsnými zařízeními na stěnu. V tržním vyjádření je růst výnosů především důsledkem silného prodeje v Evropě, a to především v Německu jako hlavním trhu Bosch Thermotechnology, dále v Turecku a téměř na všech trzích střední a východní Evropy. Navzdory přípravě na Brexit a jeho nepříznivému měnovému efektu, výrazně rostla firma Bosch Thermotechnology i na významném britském trhu, kde se v první polovině roku 2018 zvýšily tržby o 8 % v místní měně.

Posun k vyššímu využití elektřiny

Na cestě k tepelné technice budoucnosti se bude Bosch Thermotechnology nadále spoléhat na otopné systémy a energetický management tří obchodních segmentů pro obytné budovy, teplá voda pro vytápění a rezidenční a průmyslové vytápění a klimatizační systémy. Z dlouhodobého hlediska vidí Bosch Thermotechnology tři megatrendy "D", a to dekarbonizaci, digitalizaci a decentralizaci (růst místní výroby elektřiny). "Proto je důležité si uvědomit, že nyní je čas posunout dopředu rozšíření elektrických systémů, jako jsou tepelná čerpadla, v kombinaci s řízenou ventilací místností nebo elektrickou přípravou teplé vody. K dalším položkám, které jsou na našem programu v nadcházejících letech, patří kompletní systémová řešení pro nové obytné budovy, projektové podnikání v komerčním a průmyslovém segmentu a vstup do nových obchodních oblastí, jako je čištění vzduchu“, uvedl Uwe Glock.

Stacionární bateriové systémy zvýší flexibilitu dodávek elektřiny

Trh stacionárních vysokovýkonných akumulátorových systémů pokračuje v dynamickém růstu, protože efektivní systémy baterií stabilizují obnovitelné zdroje energie a kompenzují časový posun mezi výrobou energie a poptávkou po energii. Bosch Thermotechnology nabízí systémy pro skladování elektřiny ve výkonových řadách pro menší průmyslové podniky až po elektrárny. Systémy jsou vybaveny chladicím systémem, který snižuje provozní náklady a prodlužuje životnost baterií. Příklad velkého úložného systému provozuje Bosch Thermotechnology v závodě ve Wernau. Dvanáct metrů dlouhý kontejner je osazen 432 bateriovými moduly. Je schopný zajistiti dodávku elektřiny čtyřiceti čtyřem domácnostem s roční spotřebou energie 3 500 kWh po dobu jednoho týdne. Systém je napojen na veřejnou rozvodnou síť a je nabízen nebo vybíjen v souladu s nabídkou a poptávkou na trhu s elektřinou.

Energetický manažer

Na veletrhu SHK letos v březnu v Essenu byl představen nový energetický manažer společnosti Bosch. Stále více majitelů domů si totiž vybírá řešení zahrnující tepelné čerpadlo a fotovoltaický systém včetně úložné baterie. Energetický manažer inteligentně kombinuje obě zařízení a tím usnadňuje využití vnitřně generované energie a efektivního generování tepla. Energetický manažer je integrován do aplikace Bosch Smart Home, která umožňuje uživatelům mít všechna data pod kontrolou a snadno integrovat své domácí spotřebiče.

Zdroj:
Upraveno podle tiskové zprávy Bosch Thermotechnology

 
 
Reklama