Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topně-chladící stropní konstrukce od Geocore – inovativní a revoluční řešení na míru

Topně chladící stropní konstrukce stále nabírají na své popularitě, a to díky své vysoké funkčnosti a ekologickému provozu. O tento trend jeví čím dál větší zájem i čeští zákazníci, kterým firma Geocore poskytuje individuální řešení na míru již více než 10 let. Podívejte se na její portfolio a inovativní systémy, které nabízí!

Systém UNI
Systém UNI

Firma Geocore patří mezi lídry na trhu, co se týče systémů topně-chladících stropních konstrukcí. Od roku 2008 nabízí Geocore komplexní řešení ekologického a zároveň ekonomicky úsporného bydlení, které pomáhá zajišťovat optimální a komfortní podmínky pro život. Renomé firmy od 1.1. 2019 vylepšila nová spolupráce se Zent-Frenger, kterou dříve zastupovala na našem trhu firma UPONOR. Geocore od ní nejen převzalo kompletní sortiment, ale také se stalo novým zástupcem Zent-Frenger na poli Česka i Slovenska. Zákazníci se díky tomu mohou těšit na nové výrobky a inovace v oblasti topně-chladících sálavých systémů.

Proč zrovna topně-chladící stropní konstrukce?

V tomto článku se budeme věnovat především stropům, které se pro vytápění i chlazení jeví jako ideální řešení. Strop se nedá ničím zastavět – plocha je neměnná, konstantní a při změně interiéru zůstává volná. Nicméně strop nemusí být jediná vhodná část stavební konstrukce pro tyto procesy – podle požadavků architekta lze tepelně aktivovat i další části budovy včetně fasád, které si taktéž velmi dobře poradí s efektivním chlazením i vytápěním celého prostoru. Začněme však tou majoritní oblastí, do které nepochybně patří topně-chladící stropní konstrukce.

Hlavní výhody

Topně-chladící stropní konstrukce vás překvapí nejen šetrností k životnímu prostředí, ale také flexibilním, minimalistickým designem a praktičností. Na základě těchto vlastností se skvěle hodí do všech typů budov – od rodinných domů, kanceláří, prodejních prostorů až po velké haly nebo průmyslové objekty.

  • Komfort – systémy se postarají o tichý provoz, efektivní chlazení i vytápění bez rizika průvanu – výkon je rovnoměrně rozložen po celé ploše stropu.
  • Ekologičnost – u jednotlivých řešení nejsou použity žádné umělé hmoty nebo plasty, je zaručená 100% recyklovatelnost a úspora energií.
  • Flexibilita – systémy jsou vyráběny na míru, proto jsou vhodné k nainstalování do jakéhokoliv interiéru.

Nyní se pojďme podívat na nejprodávanější Geocore systémy:

Celoplošné bílé topně – chladící stropní konstrukce

UNI

Na systému UNI zákazníci ocení především jeho flexibilní design dávající architektům volnou ruku a maximální využití jeho plochy pro ještě efektivnější provoz – umožňuje provést aktivaci až do 95 % plochy díky tomu, že systém je na míru. V praxi to tedy znamená, že si zákazník může vybrat z pomyslně nekonečného seznamu kombinací z hlediska velikosti registrů.

V interiéru bývá Uni velmi nenápadný a není problém do něj přidělat jakékoliv vestavné prvky. Při instalaci ho Geocore kombinuje se speciálními sádrokartonovými deskami, které se postarají o zvýšenou tepelnou vodivost a také absorpci hluku.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 50-80W/m2 Δt 10K / vytápění 63-92W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Systém CARBON S
Systém CARBON S

CARBON S

Výhodou u Carbon S je to, že není prostorově náročný – registr je totiž přímo umístěn v karbonové desce, proto je schopný ušetřit dostatek místa, a navíc má oproti UNI vyšší výkon. Znamená to, že se velmi hodí do rekonstruovaných i náročnějších prostorů, kde je malá konstrukční výška podhledu. Opět zde platí možnost zabudování osvětlení, stínění, audio reproduktorů a dalších vestavných komponentů podle přání zákazníka. Pro větší efekt se dá kombinovat například s UNI a jakýmkoliv dalším SDK systémem.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 100W/m2 Δt 8K / vytápění 145W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Celoplošné dřevěné topně – chladící stropní konstrukce

WOOD

Systém WOOD
Systém WOOD

Systém Wood vás zaujme svým speciálním designem – jedná se o přírodní sádrovláknitý panel s povrchem dřevěné dýhy, který v pravidelném rastru tvoří celoplošné stropní podhledy. Wood je perličkou hlavně co se týče výběru dřevěných dýh. Zákazníci si mohou zvolit až z 50 různých evropských i mimoevropských dýh, kterými se dá systém polepit. Stejně jako u jiných systémů lze do podhledu bez problému zakomponovat další vestavné komponenty. Kromě výjimečného vzhledu také disponuje skvělými akustickými vlastnostmi, což patří mezi jeho další přidané hodnoty.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 56W/m2 Δt 8K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)
Akustický útlum αW = až 0,45 (EN ISO 11654)

Celoplošné kazetové topně – chladící stropní konstrukce

SPECTRA a CARBON A

Systém SPECTRA A a CARBON A
Systém SPECTRA A a CARBON A

Systémy Spectra a Carbon A se skládají z železných nebo hliníkových kazet, které mohou vytvořit celoplošné stropní podhledy. Nejvíce se využívají do komerčních prostorů, nicméně někteří architekti ho využívají i pro obytné domy. Nezáleží na tom, jestli se jedná o nový projekt nebo rekonstrukci – v případě, že budova už má kazetový systém, dá se jenom doplnit o vybrané registry, aby se do objektu nemuselo stavebně zasahovat. Výhodou je, že se touto kombinací dá snížit náklady na vytápění či chlazení až o 45 %.

Co se týče designu, zákazníci si mohou vybrat z široké škály barev a velikostí perforace a využít možnosti zabudování osvětlení, čidel nebo vzduchotechniky. U systému Spektra je také možná kombinace se systémy QUELLO.

Technické parametry SPECTRA: Výkon pro chlazení 84W/m2 Δt 8K / vytápění 130W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Technické parametry CARBON A: Výkon pro chlazení 94W/m2 Δt 8K / vytápění 133W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Ostrovní topně – chladící stropní konstrukce

VELUM

Velum je vysoko výkonnostní systém se ostrovními stropními pohledovými dílci, ze kterých je možno na přání zákazníka vytvořit i celistvou plochu podhledu. Výhodou je možnost přizpůsobení systému na míru z hlediska rozměru (max. 1,3 x 5 m), povrchových úprav i barevnosti. Kromě toho má Velum úžasnou akustiku, která se bez problému vyrovná profesionálním akustickým prvkům. Systém navíc disponuje hybridním chlazením, který umožňuje předat chlazení horní i spodní částí kazety.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 112W/m2 Δt 8K / vytápění 187W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Systém VELUM
Systém VELUM
Systém OPTI-Y
Systém OPTI-Y

OPTI Y

Systém Opti Y je jeden z nejvýkonnějších systému, který se používá v náročnějších prostorách jako jsou zasedací a prezentační místnosti, auly nebo předváděcí prostory ale i v laboratořích. Systém je dostupný ve dvou variantách – otevřený nebo vestavěný do polootevřeného podhledu. V obou případech se však klade důraz na estetické preference a přizpůsobení konstrukce dle představ a požadavků zákazníka. Opti Y vás zaujme nejen praktickým designem, ale také vysokým výkonem a absolutní tichostí provozu.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 250W/m2 Δt 10K / vytápění 120W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

SOFTLINE 4

Systém Softline 4 působí jako designový prvek, který se stejně jako Opti Y používá do přednáškových sálů, zasedacích místností a dalších komerčních prostorů. Na rozdíl od Opti Y je masivnější a pohledově náročnější. Systém je dostupný dvou ve variantách – otevřený nebo vestavěný do polootevřeného podhledu. Pro systémy do polootevřeného podhledu máme mnoho různých výkonnostních variant a typů registrů.

Softline 4 disponuje řadou hliníkových profilů, které jsou dodávány na míru v maximální velikosti 4 metry a na přání z nich lze vytvořit i celistvou plochu podhledu.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 132-146W/m2 Δt 10K / vytápění 120-140W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Systém SOFTLINE 4
Systém SOFTLINE 4
Systém SPECTRA O
Systém SPECTRA O

SPECTRA O

Spektra O se skládá z kovových kazet, které společně vytváří ostrovní podhledy. Tento systém se hodí zejména do kanceláří a dalších komerčních prostorů, nicméně není problém ho instalovat i do obytných domů, u kterých má klient požadavky na dobrý výkon i akustiku. I zde platí možnost individuálního výběru z hlediska barev a perforace stejně jako možnost zabudovat vestavné komponenty. Systém lze bez problému kombinovat se systémy QUELLO, které umožní ještě lepší vytápění a chlazení a zároveň čerstvý vzduch.

Technické parametry: Výkon pro chlazení 84W/m2 Δt 8K / vytápění 130W/m2 Δt 15K (norma pro chlazení dle EN 142 40, norma pro vytápění EN 140 37)

Systém COMPACTLINE
Systém COMPACTLINE

COMPACTLINE

Systém Compactline je speciální chladící trám, který se postará o přirozené ochlazení prostoru s možností zakomponování do podhledu. Je vhodný doplňkem do míst, kde je chlazení nedostatečné a dá se i efektivně kombinovat se systémy zmíněnými výše. Zákazníci si mohou vybrat jeden ze čtyř designů, které se liší nejen barevným provedením, ale také výkonem. Compactline se díky svému variabilnímu provedení a flexibilitě hodí do všech typů budov.

Technické parametry: chlazení dle zvoleného typu 87-337W/m2 Δt 8K

Betonové topně – chladící stropní konstrukce

BATISO

Systém BATISO
Systém BATISO

Systém Batiso je určený pro vytápění či chlazení vícepodlažních budov s železobetonovou konstrukcí, ve kterých se využívá akumulační schopnosti betonu. Batiso se umísťuje do středu konstrukce a na vnější plášť betonového podhledu tak, aby nebyl vidět. Kromě nenápadného designu mezi další výhody patří i bezúdržbový systém a vysoký výkon. Na vytápění i chlazení je Batiso dostačující, nicméně se dá doplnit o Compactline, Spectra, Spectra O a Velum nebo o betonové prvky se systémem Batiso Plus.

BATISO AIR

Batiso Air je systém umožňující integraci vzduchotechnických rozvodů ve stropních betonových konstrukcích. Díky tomuto systému mohou zákazníci očekávat optimální distribuci čerstvého vzduchu, a to bez stropního podhledu a náročné údržby. Stejně jako systém Batiso je určený pro vícepodlažní budovy, proto se s ním dá vhodně kombinovat.

Speciální prvky

QUELLO

Tento speciální systém je navržen pro kombinaci vzduchotechniky s topně-chladícími stropními podhledy. Zařízení přivede čistý vzduch do interiéru prostřednictvím podhledů, jejichž plocha je při procesu maximálně využita. Quello tak zajišťuje vyvážené proudění bez rizika průvanu a vysoký komfort. Systém se dá vhodně kombinovat se systémy Spectra, Spectra O nebo Velum – tedy systémy, které jsou perforované.

Systém FACO
Systém FACO
Systém QUELLO
Systém QUELLO

Nástěnné topně – chladící konstrukce

FACO

Faco je unikátní systém, který řeší nevytápěná místa u prosklených fasád, což mu umožňuje vytvořit kvalitní i komfortní prostor po celý rok. Do vybraných stavebních prvků se nainstalují profily, které se díky vnitřně zabudovaným registrům postarají o kvalitní vytápění i chlazení přes léto i zimu. Díky tomu mohou zákazníci trávit čas v blízkosti prosklených fasád bez rizika průvanu nebo nepříjemného horka. Kromě vynikající funkčnosti se u tohoto systému cení tichý provoz a originální provedení.

Velká tepelná čerpadla

Geozent

GEOZENT
GEOZENT

Geozent je multifunkční velké tepelné čerpadlo, které umožňuje efektivní chlazení a vytápění zejména v průmyslových areálech a komerčních prostorách, kde díky svému praktickému provedení šetří místo. Geozent využívá energii z obnovitelných zdrojů, díky čemuž podporuje ekologický a zároveň úsporný režim. Čerpadlo lze využívat ve vícero režimech – kromě chlazení a vytápění se také dá využít na simultánní chlazení a vytápění, pasivní chlazení nebo na ohřev pitné vody. Další velkou výhodou je jeho kompaktnost, která se podepisuje na jednoduché instalaci i zapojení. Geozent je dostupný v několika variantách dle výkonů v rozmezí 30-1490 kW.

Vzhledem k tomu, že přibližně 75 % života lidé tráví v prostorách budov, je nutno brát v potaz kvalitu klimatu, která má vliv nejen na zdraví, ale také na duševní pohodu. Firma Geocore na trh přichází s revolučním řešením, které nejen splňují potřeby komfortu a kvality zákazníků, ale také zohledňují ekologičnost a využití obnovitelných zdrojů. Díky odbornému a vysoce personalizovanému přístupu se Geocore probojoval na přední místo prodejců v oblasti ekologického vytápění a chlazení a láká zákazníky na své inovativní systémy.

 
 
Reklama