Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové, spolehlivé vysokoteplotní tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT snižuje uhlíkovou stopu domácností

Společnost Daikin představuje svou poslední inovaci v oblasti vytápění obnovitelnou energií - jednotku Daikin Altherma 3 H HT. Uživatelé u ní jistě ocení její vysoký výkon i při velmi nízkých venkovních teplotách, nízkou hlučnost a unikátní design. Jednotka je též ideální náhradou kotle, což umožňuje zachovat stávající instalace vytápění a radiátory.

Snižování uhlíkové stopy domácností je dnes hlavní výzvou udržitelného rozvoje. Společnost Daikin, největší světový poskytovatel řešení pro vytápění a chlazení, k ní přispívá prostřednictvím svých produktů. V této souvislosti je zásadním příspěvkem právě i tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT.

Výkon a komfort

Výkon jednotky „3 H HT“ je vynikající i při velmi nízkých venkovních teplotách. Až do teploty -15 °C nevyžaduje žádnou dodatečnou energii. Předchozí tepelná čerpadla vyžadovala při minusových teplotách výpomoc z elektrické sítě, ale tato nová jednotka je odolnější proti chladu, což přináší velké úspory energie.

Jednotka „3 H HT“ je však vhodná i pro teplejší klima, zejména pro větší objekty, vyžadující vyšší výkon pro vytápění a chlazení a uživatelům zajišťuje očekávanou úroveň pohodlí. Její unikátní konstrukce a vzhled umožňuje dokonalé začlenění do jakéhokoliv prostředí v exteriéru i interiéru, vnitřní i venkovní modely již patří mezi oceněné výrobky, v roce 2019 získaly ceny IF DESIGN AWARD a Red Dot Design Award.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT je také mimořádně tiché, provozní hlasitost je trvale nižší než 35 dB(A) ve vzdálenosti 3 metrů. V neposlední řadě jde snadno instalovat a jeho ovládání je uživatelsky přívětivé. Podrobnější technické údaje jsou uvedeny níže.

Bez emisí uhlíku

Z hlediska životního prostředí pomůže jednotka „3 H HT“ urychlit tolik potřebný přechod k vytápění obnovitelnými zdroji a ke společnosti bez emisí uhlíku. „Zahájení prodeje tepelných čerpadel vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT je dalším krokem na cestě ke snížení uhlíkové stopy evropských domácností,,“ říká Patrick Crombez, General Manager Heating and Renewables společnosti Daikin. „Vidíme, že se evropští zákonodárci chystají obrátit zády k fosilním palivům a velice rádi vidíme, že věří tepelným čerpadlům.“

Pan Crombez pokračuje: „Tepelná čerpadla nejsou jen technologií budoucnosti: již nyní jsou připravena stát se hlavním proudem. Proto se my, zástupci odvětví, musíme ujistit, že máme na naší straně všechny zúčastněné strany. Máme v úmyslu zahájit rozhovory s instalačními firmami, které doposud pracovaly především s kotly na fosilní paliva. Naše poslání je jasné: instalovat tepelné čerpadlo do každé evropské domácnosti.“

Patrick Crombez, General Manager Heating and Renewables společnosti Daikin, představuje jednotku „3 H HT“

Patrick Crombez, General Manager Heating and Renewables společnosti Daikin, představuje jednotku „3 H HT“

Symbolické tepelné čerpadlo

Nová řada R32 Daikin Altherma 3 H HT EPRA-D nabízí:

  1. Teplota výstupní vody až 70 °C:
    • LWT 70 °C při -15 °C v režimu topení
      • Ideální pro novostavby s podlahovým vytápěním
      • Ideální pro použití s radiátory
      • Není potřeba měnit stávající emitory tepla
  2. Velmi nízký provozní hluk:
    • Standardní provozní režim: akustický tlak 38 dBA ve 3 m
    • Režim nízkého hluku: akustický tlak 35 dBA ve 3 m
  3. Stylová:
    • Moderní a stylová venkovní jednotka
    • Ocenění IF 2019 a Red dot design
    • Jeden ventilátor / snížená výška
    • Stříbrně šedé pouzdro
    • Žádné ostré hrany
    • Horizontální mřížka pokrývající celou přední stranu, skrývající ventilátor
  4. Vysoký výkon i při nízké venkovní teplotě:
    • Provoz až do -28 °C
    • Udržuje vysoký výkon za nízkých venkovních teplot
    • Stále drží teplotu výstupní vody až na 70 °C
    • Dvojitý obtok horkého plynu a optimalizovaná konstrukce spodní desky pro odvodnění
  5. Šetrná k životnímu prostředí:
    • Chladivo R32s GWP 675 a o 30 % menší náplň chladiva
    • Nejvyšší sezónní účinnost až do a +++
    • Hydro split koncept s uzavřeným chladicím okruhem ve venkovní jednotce. Žádné riziko úniku chladiva. Není potřeba licence na F-plyny.
  6. Připravena na vzdálený dohled:
    • Upozornění na poruchu
    • Pomoc při odstraňování problémů na dálku

Ideální pro rekonstrukce

Tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT je výjimečné zejména díky speciálnímu kompresoru. Na jeho vývoji spolupracovala společnost Daikin Europe s vývojovým střediskem Daikin Technology and Innovation Centre v Japonsku. „Vyspělý kompresor s plynulou regulací výkonu je navržen speciálně pro vytápění, dodává vodu o teplotě 70 °C i při venkovní teplotě -15 °C. Čerpadlo tak dokáže nahradit tradiční kotel a umožňuje připojení na stávající topné rozvody bez nutnosti jakýchkoliv dalších změn vytápěcího systému. Díky tomu je Altherma 3 H HT vhodná nejen pro novostavby, ale zejména pro rekonstrukce,“ vysvětluje Vladimír Macháček, zodpovědný za oblast prodeje residenčních výrobků ze společnosti Daikin.




Dalším specifikem tepelného čerpadla Daikin Altherma 3 H HT je skutečnost, že dokáže pracovat i v tuhých mrazech. Dostatečný topný výkon a ohřev teplé vody totiž zajistí i při venkovních teplotách vzduchu do -28 °C, a navíc i při této teplotě dokáže vyrobit vodu o teplotě 65 °C bez pomoci záložního elektrického zdroje! Venkovní jednotka je přitom kompatibilní se třemi jednotkami vnitřními, díky nimž může zařízení zajišťovat nejen vytápění a teplou užitkovou vodu, ale i chlazení. Záleží jen na potřebách uživatele.

TIP: Tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT disponuje také intuitivním ovládáním a možností řízení na dálku přes wi-fi.

Ekologické i tiché

Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT je také jedno z prvních, které pro svůj provoz používá chladivo R-32. Jde o energeticky účinnější chladivo, které má zároveň významně nižší vliv na životní prostředí oproti běžnému chladivu R-410A.

Důležitým parametrem u klimatizací i tepelných čerpadel je jejich hlučnost. Pokud čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT běží v režimu standardní hlučnosti, hladina akustického tlaku venkovní jednotky ve vzdálenosti 3 m je 38 dBA, takže bez problémů vyhoví předpisům na hlučnost a požadavkům stavebních úřadů. Ve standardním režimu můžeme hluk čerpadla (38 dBA) přirovnat k ptačímu zpěvu. V tichém režimu se akustický tlak snižuje na 35 dBA, což odpovídá např. šepotu v knihovně či relativním tichu v obsazeném kině. „Velmi nízkou hlučnost zajišťuje jednak třívrstvá izolace mezi spodní a vibrační deskou, která absorbuje a izoluje hluk z běžícího kompresoru, jednak ventilátor větších rozměrů. Ten zlepšuje cirkulaci vzduchu, což rovněž přispívá k tichému provozu,,“ dodává Vladimír Macháček.





Oceněné za design

Ještě v jednom ohledu je Daikin Altherma 3 H HT mimořádná. Na rozdíl od jiných produktů tohoto typu si jeho konstruktéři dali kromě technických vlastností záležet i na designu venkovní jednotky. Tu charakterizuje atraktivní přední deska a čisté linie, díky nimž Daikin Altherma 3 H HT snadno zapadne do různých prostředí. Design výrobku dokonce zaujal i odbornou porotu v prestižní soutěži – venkovní jednotky se pyšní oceněními iF Design Award 2019 a Red Dot Design Award 2019, vnitřní jednotky byly oceněny už v roce 2018.

TIP: Důkazem spolehlivosti produktu Daikin Altherma 3 H HT je i skutečnost, že výrobce poskytuje na tento produkt záruku 7 let.








Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.