Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky švédského výrobce ventilů a servopohonů, společnosti ESBE

ESBE přichází s novými koncepty, jak zefektivnit a zlepšit fungování rozvodů topení a páteřních systémů pro rozvod vody. Zaměřuje se i na inovace pro snadnější montáž a vyšší kvalitu. Novinkou pro rok 2011 jsou termostatické ventily řady VTA 500 a termostatické ventily pro solární aplikace VTS 500.

Společnost ESBE je známým výrobcem ventilů a servopohonů pro topenářské aplikace, pro rozvody pitné a užitkové vody. Zaujímá výsadní postavení mezi výrobci ventilů a regulačního vybavení systémů rozvodů vody v malých i velkých bu-dovách. Společnost dodává své výrobky na trhy více než 30 zemí celého světa.

Letošní novinkou společnosti jsou termostatické ventily řady VTA 500 s průtokem až 4,8 m3/hod a termostatické ventily pro solární aplikace VTS 500 s trvalou teplotní odolností do 110 °C. Typové řady těchto ventilů byly rozšířeny i o velké množství připojení až po připojení 5/4" - vnější závit. Vzhledem k velkému množství variací těchto ventilů, není možné je zde všechny vyjmenovat. Přehledně jsou seřazeny v ESBE ceníku 2011 na straně 8 až 10 na našich webových stránkách: www.esbe.cz. Použití těchto termostatický ventilů je všestranné, především se používají se záměrem ochránit uživatele rozvodu TUV před opařením a k úspoře energie při ohřevu vody. Instalují se na hlavní přívodní větev teplé vody před vstupem do koupelen bytových jednotek, ale také do umýváren škol, hotelů, sportovních zařízení atd. Ventily VTS, kde S v názvu napovídá, že se jedná o použití pro solární aplikace, se montují na výstup ze solárního zařízení směrem do topného systému. Ve všech výše uvedených aplikacích snižují termostatické ventily celkové energetické náklady.


Termostatické směšovací ventily řady VTA 500 a VTS 500.

Další významnou inovací pro rok 2011 jsou kompaktní regulátory topení s vestavěným servopohonem řady CRA a CRB, které plně postupně nahradí typovou řadu regulátorů 90K. Inovace spočívá v rozšíření počtu této produktové řady a také v rozšíření regulačního pásma, dříve 15-70 °C, nyní 5-95 °C. Součástí balení kompaktních regulátorů CRB je i pokojový termostat s možností kabelového, popřípadě bezdrátového spojení s vlastním regulátorem.

V případě, že již máte servomotor na ventilu nainstalován, je možné k jeho ovládání použít regulátor CUA 111, který je napájen napětím 230 V a je určen pro ovládání ESBE servopohonů s 3bodovým vstupním signálem a napětím 24 V.


Regulátory CRA, CRB a CUA.

Tímto výčtem však inovace uvádění v roce 2011 nekončí. Další novinkou v portfoliu produktů ESBE je řada termostatických solárních sestav s názvem VMC. Ty jsou sestaveny ze dvou termostatických ventilů a zajišťují stabilní teplotní výstup ze solárního systému do systému topení. Výhodou těchto sestav je skutečnost, že ke své funkci nepotřebují elektrické připojení a zároveň jsou i cenově dostupné.


Termostatická solární sestava VMC

V neposlední řadě je ještě nutno jmenovat termostatické složené ventily řady VMB, které jsou složeny z termostatického ventilu, zpětné klapky a tlakového bezpečnostního ventilu. Používají se převážně k připojení přívodů v aplikacích TUV, kde přitékající voda prochází zpětnou klapkou a uzavíracím ventilem. Teplota vody je dále regulována v teplotním rozmezí 35-60°C termostatickým směšovacím ventilem řady VTA320.

Dále se nabídka rozšířila o doplňkový sortiment složených ventilů VMA, bezpečnostních ventilů VSB, napouštěcích ventilů VFA, VFB a vypouštěcích ventilů VDA a VDB. Tyto jsou dostupné ve škále různých operačních tlaků a vypouštěcích kapacit.

 
 
Reklama