Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čistit komín je možné i svépomocí

S čištěním komínu nemusíte čekat na kominíka, celý proces se dá zvládnout svépomocí. Napotřetí či napočtvrté už to pro vás bude běžná rutina, která nezabere ani hodinku a neochudí domácí rozpočet. Ale nezapomeňte, jednou za rok si kominíka přeci jen pozvat musíte na zákonem povinnou kontrolu komína!

První krok: Vybavte se!

Než se pustíte do práce, bude potřeba obstarat si správné náčiní – kominickou štětku s lankem nebo kartáč na nastavitelné tyči, kominické sluníčko (závaží), popř. další. Běžně je takové nářadí dostupné ve specializovaných prodejnách, v železářstvích nebo v internetových obchodech. Odborníci také doporučují před mechanickým čištěním komínu spálit v kamnech "chemického kominíčka" - látku, která naruší saze. Spalinová cesta se pak snáze čistí. Cena výbavy by neměla přesáhnout 1000,- Kč.

Shora nebo zespodu?

Ideální je samozřejmě čistit ze střechy, ale bez bezpečného přístupu ke komínu na to zapomeňte. K čištění komínu se využívají i komínová dvířka v podkroví nebo spodní dvířka. Při čištění „spodem“ je podmínkou maximální výška komínu do šesti metrů.

Pozor na saze, ať nemusíte malovat!

Před začátkem budou potřeba nějaké ty přípravy. Především zavřete dvířka a ucpěte je novinami. Otevřený krb je ideální zajistit ochrannou fólií. Jinak vám saze zaneřádí interiér. Když budete čistit komínovými dvířky, měli byste také zabezpečit nehořlavou podložkou (ideálně plechovou) těsné okolí.


Srdcem moderních komínů je vložka z technické keramiky

Keramické komíny Schiedel jsou špičkou ve svém oboru

Jakým směrem čistit?

Provaz se strojkem nebo tyč s kartáčem spouštějte dolů pomalu a postupně (u tyčí nastavujeme jednotlivé díly). Při čištění z komínových dvířek se tyčí vymete nejprve horní část komína, pak dolní.

Kouřovod (to je roura od kamen do zdi) odmontujte a vyčistěte kartáčem raději někde venku. Pokud sundat nepůjde, musí se vyčistit dvířky. Nezapomeňte smetáčkem a lopatkou vymést usazeniny napadané do dolní části komína. Slouží k tomu spodní dvířka pod místem připojení kamen či kotle. Pozor! Saze ukládejte do nádoby z nehořlavého materiálu, jsou extrémně hořlavé.

Kdy se mít na pozoru?

Pokud zjistíte během čištění, že někde prosakuje dehet, drolí se zdivo nebo se rozpadá část nad střechou, kontaktujte raději odborníka. Moderní komínové systémy jsou se starými nesrovnatelné. Možná bude stačit starý komín vyvložkovat, někdy ale není jiné řešení, než na místě starého komínu vystavět nový. Moderní komínové systémy jsou mnohem bezpečnější díky kombinované skladbě z obvodové konstrukce, vrstvy tepelné izolace a odolné komínové vložky, která je srdcem komína,“ vysvětluje Ing. Jiří Vrba ze společnosti Schiedel. Značka Schiedel je předním výrobcem komínové techniky u nás i v zahraničí.


Nový komín vybírejte od prověřených výrobců

Kvůli zanedbanému komínu můžete dopadnout i takto


Prosakování dehtu do interiéru

Pokud komín nepoužíváte, můžete v něm nalézt i ptáky


Rozpadlá hliníková vložka

Takto by stav komína neměl vypadat!

Keramický komín Schiedel


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...