Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotlíkové dotace i na vložkování komína

Tzv. kotlíkové dotace by mohly pokrýt kromě samotného plynového kotle také výstavbu přípojky a náklady související s instalací plynového kotle, tedy například vyvložkování komínu.

Dotace na obnovu přípojek plynu a vložkování komína

V rámci dotačních titulů na zlepšení životního prostředí by mohly být obnoveny nevyužívané plynové přípojky. Po intenzivním jednání se zástupci distribučních společností, Energetického regulačního úřadu (ERÚ), Ministerstva průmyslu a obchodu i Ministerstva životního prostředí dohodli na tom, že tzv. kotlíkové dotace by mohly pokrýt kromě samotného plynového kotle také výstavbu přípojky a náklady související s instalací plynového kotle, tedy například vyvložkování komínu.

ERÚ kladně hodnotí, že výše uvedené náklady na zprovoznění přípojek, které nejsou využívány a kterých je v České republice téměř 300 tisíc, budou hrazeny z dotačních fondů Ministerstva životního prostředí, kam bezpochyby náleží. Problematiku oživování neaktivních přípojek se tak podařilo vyřešit mimo rámec regulace a předejít tak křížovým dotacím mezi koncovými odběrateli plynu.

ERÚ již dříve uvedl, že zlepšování kvality životního prostředí je chvályhodným cílem, musí však být řešeno způsobem, který je v souladu s českou legislativou. Pozitivně hodnotí práci všech zainteresovaných subjektů při nalezení finálního řešení, které přinese zejména zlepšení kvality ovzduší v příslušných regionech.

Doplnění redakce:
Zajímavou novinku pro vložkování komínů pro kondenzační kotle jsme měli možnost vidět i na stánku TZB-info na FOR ARCH Praha 2015. Zaujala nás možnost rychlého a jednoduchého převložkování.
 
 
Reklama