Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Montážní návod VermiS

Prostup nerezového komínu Schiedel ICS + Permeter hořlavou konstrukcí

Společnost Schiedel, s.r.o., která je předním výrobcem komínových systémů u nás, uvedla na trh novinku Vermi S, která usnadní instalaci lehkých nerezových komínových systémů v případě jejich průchodu střešní konstrukcí. Tento systém požárně bezpečného obalu komína vyniká oproti konkurenci nízkou cenou a velmi snadnou opracovatelností.

Pro těsný a zcela zcela bezpečný prostup nerezového třívrstvého komínu Schiedel ICS nebo Permeter stropní či střešní konstrukcí máme připravenu speciální sadu z přesných dílů na bázi vermikulitu s označením Schiedel VermiS.

Vermikulit je izolační materiál s vysokou teplotní odolností, který se v případě potřeby velmi snadno opracovává běžnými ručními nástroji na zpracování dřeva a výsledný tvar se může potom jednoduše upravit podle místních podmínek použití, například podle sklonu střechy.

Schiedel VermiS je nový stavebnicový prvek na vermikulitové bázi, tzn. materiálu s vysokou teplotní odolností a se snadným opracováním. Slouží především k vytvoření těsného prostupu komínového tělesa obálkou budovy. Vytváří potřebný přechod mezi komínovým pláštěm a parozábranou a umožňuje její přímé a těsné napojení. Představuje jednoduché, spolehlivé, montážně nenáročné a hlavně cenově dostupné řešení.

Sada Schiedel VermiS je dodávána v rozměrové řadě pro lehké třívrstvé komíny Schiedel ICS 25 a 50, stejně tak pro systémy Permeter 25 a 50 pro vnitřní průměry komínů 150, 180 a 200 mm.

  • Bezpečný průchod stropní nebo střešní konstrukcí
  • Jednoduché a rychlé zpracování
  • Pro dvouplášťové systémy Schiedel ICS a Permeter

1. Prostup hořlavou konstrukcí sestává ze čtyř segmentů, montážního tmelu a stahovací pásky a je k dostání pod označením VermiS.

2. Segmenty lze krátit a tvarově upravovat pomocí pilky na kov nebo pilky na dřevo.


3. Před začátkem montáže prostupu je potřeba čtvrtinové segmenty slepit tmelem tak, že vzniknou dva díly. Lepený spoj lze zafixovat pomocí přiložených vrutů, které se šroubují do předvrtaných otvorů.

4. Lepené díly k sobě přiložíme, aby se navzájem podpíraly a necháme tmel zatuhnout.


5. Na obě části naneseme tmel po obvodu, na stykové plochy segmentů a na plochu, která bude ve styku s komínovým pláštěm

6. Obě části přiložíme na komín a zajistíme stahovací páskou. Stahovací pásku po zatuhnutí tmelu odstraníme. Lepený spoj lze zesílit pomocí přiložených vrutů, které se šroubují do předvrtaných otvorů.


Vermikulitový prostup hořlavou konstrukcí VermiS slouží pro bezpečné napojení parotěsných folií.
Vermikulitové desky musí být chráněny před přímým působením vody. Při použití vermikulitového prostupu VermiS musí být dodržen předepsaný odstup hořlavých konstrukcí od pláště komínu podle typu a použitého zatřídění. Výška prvku VermiS je 40 cm.




Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...