Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysoušení domu po povodních – komín

Je potřeba kontrola statiky komína, trhlin, vybíracího otvoru i napojeného spotřebiče. Pokud obvodový plášť komínu vykazuje nové trhliny nebo praskliny, určitě nechte komín zkontrolovat odborníkem.


Ilustrační foto Dagmar Kopačková, redakce

Vzduch a teplo

Jako velmi vhodná a účinná metoda vysoušení domu po povodních je použití nějakých kamen nebo krbu napojených na komín. Takový spotřebič pak vysouší prostor dvěma způsoby najednou.

  • Pro spalování dřeva jsou zapotřebí desítky metrů kubických vzduchu, které pokud budeme brát z vlhké místnosti, tak nám budeme odebírat z místnosti zároveň vlhkost
  • Suché sálavé teplo od takového spotřebiče je to, co takový prostor potřebuje

Před prvním zatopením je třeba zkontrolovat komín a případně napojený spotřebič

U spotřebičů (kotle, kamna, krby) je nutné zkontrolovat, jestli nedošlo k zanešení otvorů přívodu spalovacího vzduchu. To mohou být přívodní potrubí, hrdla na spodku spotřebiče nebo pouze otvory ve dvířkách. Vyčištění spodku spotřebiče a přívod vzduchu je pro jeho správnou funkci klíčové. Pokud se ve spotřebiči vyskytuje elektronika, doporučujeme svěřit kontrolu odborníkovi.

Přečtěte si také Povodně Rady pro vysoušení stavby a zaplavené vytápění

Kontrola komínu po povodni by neměla být složitá.

  • Určitě jako první je společně s domem kontrola statické pevnosti. Pokud obvodový plášť komínu vykazuje nové trhliny nebo praskliny, určitě nechte komín zkontrolovat odborníkem.
  • Jinak pouze zkontrolujte vybírací otvor, jestli není komín zanešený.
  • Částečná vlhkost spodní části komínu by neměla být na závadu, většinou se jedná o neúčinnou výšku komínu.
  • V případě keramických komínových vložek doporučujeme několik dní topit na nižší výkon. Pokud by byly vložky plně nasáklé vodou, při extrémním zahřátí může rychle se odpařující vlhkost stěnu vložky poškodit.

Pokud máte komín, který nebyl používaný, při napojení nového topidla by měl komín projít revizí. Revizní technik zkontroluje technický stav komínu, jeho bezpečnost a také jeho kompatibilitu s napojovaným spotřebičem.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.