Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka: Teplovodní krbové vložky Romotop KV 025W se zadním přikládáním

Systém triple pass vyvinutý firmou Romotop zásadně zvyšuje účinnost výměníku krbových vložek a krbových kamen. Triple pass využívá mnohem efektivněji vnitřní teplosměnné plochy trubek výměníku. Při trojnásobně delší cestě dokáže výměník odebrat spalinám mnohem více tepla, než výměník standardního řešení. Rozdíl v celkové účinnosti topidla je až 10 %.

Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop krbová vložka KV 025W

 

1. Dvojité nebo trojité prosklení předních dvířek

Romotop krbová vložka KV 025W

Vnější designové sklo s černým potiskem, vnitřní reflexní sklo nebo navíc třetí mezisklo se zrcadlovým efektem. Jedinečná kombinace zajišťující maximální předání tepla teplovodnímu výměníku. Tato kombinace žáruvzdorných skel nabízí největší počet reflexních povrchů, schopných odrazit tepelné záření vyslané z komory krbové vložky zpět. Ve chvílích, kdy se ve vložce netopí, dokáže zrcadlové sklo navíc velmi účinně maskovat nepořádek uvnitř spalovací komory krbové vložky a působí velmi efektním dojmem.

 

2. Zadní přikládací dvířka

Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop krbová vložka KV 025W

Pro náročné zákazníky. Díky extra velké tloušťce přikládacích dvířek (90 mm) a jejich skladbě (šamot, skamolex, vzduchová mezera, ocelový plech) je minimalizován únik tepla do technické místnosti. Zadní přikládací dvířka je možné přemontovat z otevírání vpravo na otevírání vlevo.

Zadní přikládací dvířka můžete vybavit zadním zástavbovým rámečkem. Standardní hloubka rámečku je 250 mm a na potřebný rozměr jej upravíte jednoduše odříznutím úhlovou bruskou. Aby vzniklý řez nekazil celkový dojem, je rámeček vybaven montážními lištami, které tyto odříznuté hrany snadno skryjí.

3. Teplovodní výměník se systémem triple pass

Logo triple pass
Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop krbová vložka KV 025W

Systém triple pass, neboli trojí průchod, vyvinutý firmou Romotop zásadně zvyšuje účinnost výměníku krbových vložek a krbových kamen. Zjednodušeně se dá říci, že stejné množství spalin uvolněné spalovací komorou krbové vložky projde spalinovou částí výměníku postupně celkem třikrát. Při této trojnásobně delší cestě dokáže výměník odebrat spalinám mnohem více tepla, než výměník standardního řešení. Rozdíl je v až o 10 % vyšší celkové účinnosti topidla.

Základním parametrem, který ovlivňuje schopnost spalinového výměníku odebírat teplo spalinám a předávat ho topnému médiu, je velikost teplosměnných ploch výměníku. Čím jsou tyto teplosměnné plochy větší, tím více tepla dokáže výměník spalinám odebrat. To nutí konstruktéry osazovat spalinové výměníky stále větším počtem trubek o stále menším průměru. Použití většího počtu trubek o menším průměru se na zkušebně projeví vyšší účinností topidla a vyšším podílem výkonu do vody. U zákazníka se pak projeví pěnou u úst, jakmile zjistí, že takovýto výměník musí pravidelně čistit.

Systém triple pass se tak stal východiskem z této nikam nevedoucí uličky. Triple pass využívá mnohem efektivněji vnitřní teplosměnné plochy trubek výměníku. Díky tomu mohou mít trubky výměníku velkorysý vnitřní průměr 60 mm, což je velmi důležité pro komfortní čištění, neboť vždy dochází k usazování produktů spalování na vnitřních stěnách trubek. Čím je vnitřní průměr trubek menší, tím rychleji se při topení zmenšuje jejich průřez vlivem usazování částic obsažených v kouři a tím obtížnější a častější je jejich čištění.

Spalinový výměník krbových vložek Romotop KV 025 W01(02) BD využívající systém triple pass obsahuje celkem 18 trubek s vnitřním průměrem 60 mm. Pokud bychom chtěli dosáhnout podobné efektivity předání tepla u standardně řešeného spalinového výměníku, museli bychom použít téměř 70! trubek s vnitřním průměrem 30 mm. Takovéto řešení by bylo samozřejmě naprosto nesmyslné, neboť si lze jen stěží představit uživatele, který by byl ochoten podstoupit čištění takovéhoto výměníku.

Základní výhody systému triple pass lze shrnout takto:

  • Vyšší celková účinnost (až o 10 %) než u standardního řešení = úspora paliva
  • Vyšší výkon teplovodního výměníku než u standardního řešení = více tepla pro otopnou soustavu
  • Větší podíl výkonu do vody než u standardního řešení = lepší regulace a distribuce tepla v domě = vyšší komfort
  • Nižší produkce škodlivých emisí než u standardního řešení = další krůček k čistšímu životnímu prostředí
  • Velkorysá dimenze trubek spalinového výměníku = Komfortní údržba a menší nároky na pravidelné čištění výměníku
 

4. Čisticí otvor

Ke krbové vložce se zadním přikládáním patří i komfortní čisticí otvor na zadní straně krbové vložky. Pravidelnou údržbu je tak možné bez problémů provádět z technické místnosti. Čisticí otvor je uzavřen těsným víkem opatřeným 40 mm silnou tepelnou izolací pro minimalizaci úniku tepla. Běžné čištění výměníku je tak možné provádět shora, bez nutnosti demontáže horního šamotového deflektoru.

Obestavbu můžete doplnit originálními revizními dvířky pro technické místnosti. Dvířka je možné otevírat vlevo či vpravo a jsou taktéž vybavena tepelnou izolací.

Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop krbová vložka KV 025W

5. Tepelná izolace výměníku

Romotop krbová vložka KV 025W

Samozřejmou standardní výbavou krbových vložek Romotop KV 025W 01(02) BD je tepelná izolace teplovodního výměníku. Abyste netopili tam, kde nechcete, připravili jsme pro Vás extra porci špičkové, zdravotně nezávadné tepelné izolace, jejíž tloušťka dosahuje v závislosti na umístění od 12 do 50 mm. Tepelná izolace je zvnějšku chráněna korozně odolným AlZn krytováním.

 

6. Konstrukční materiál

Romotop krbová vložka KV 025W
Vlnolam u přístavu Port Botany. I s agresivní slanou vodou si COR-TEN poradí bez ochranného nátěru. www.adgnews.com.

Exponované části krbových vložek Romotop KV 025W 01(02) BD jsou vyrobeny z oceli typu COR-TEN. Materiály typu COR-TEN jsou na povrchu vybaveny speciální oxidickou vrstvou, bránící průběhu koroze směrem do hloubky materiálu. Životnost při expozici konstrukčních plechů z těchto materiálů je pětkrát vyšší, než u plechů běžně používaných. Patentované materiály COR-TEN jsou odzkoušené již desítky let, používají se například ke stavbě mostů či mořských vlnolamů, kdy ani není zapotřebí použití dalších ochranných nátěrů.

Nešetříme tam, kde se šetřit nemá a proto díky použití špičkových konstrukčních materiálů dosahujících vyšší pevnosti a několikanásobně vyšší životnosti a díky inteligentnímu technickému řešení můžeme zákazníkům s klidným svědomím nabídnout záruční dobu 60 měsíců.

7. Bezpečnost

Romotop krbová vložka KV 025W

Protože bezpečnost má být vždy na prvním místě, jsou krbové vložky Romotop KV 025W 01(02) BD pro případ výpadku elektrické energie a zastavení čerpadla topného okruhu vybaveny měděnou dochlazovací smyčkou. Měď jako výborný tepelný vodič dokáže blesku rychle odsát z teplovodního výměníku veškeré přebytečné teplo a je tak nejlepším konstrukčním materiálem, který lze k tomuto účelu použít. Vnější povrch dochlazovací smyčky je vybaven žebry, která zvětšují její teplosměnnou plochu a urychlují odvod přebytečného tepla.

Bezpečnostní dochlazovací ventil je ke krbovým vložkám Romotop KV 025W 01(02) BD dodáván zdarma.

8. Parametry

Vysoká účinnost a poměr výkonu do vody, emise splňující nejpřísnější evropské normy včetně českého Zákona o ochraně ovzduší, stabilní hoření a vždy čisté sklo. Prostě vše co přináší nový systém Logo triple pass.

KV 025W 01 BDKV 025W 02  BD
Účinnost90 %90 %
Jmenovitý výkon11,5 kW12 kW
Výkon do vody při jmenovitém výkonu7,25 kW8,2 kW
Teplota spalin za hrdlem159159
Objem výměníku50 l50 l
Pracovní přetlak výměníku200 kPa200 kPa
Spotřeba paliva3 kg/hod3 kg/hod
Tah komína12 Pa12 Pa
Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop KV 025W 01 BD
Romotop krbová vložka KV 025W
Romotop KV 025W 02 BD


Romotop s.r.o.
logo Romotop s.r.o.

Romotop s.r.o. vyrábí krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, akumulační krbová kamna, krbové vložky, teplovodní krbové vložky, krbová kamna a krbové vložky pro nízkoenergetické domy, kachlová kamna a krby na dřevo.