Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový kotel OPOP s ručním přikládáním o výkonu 16 kW splňuje podmínky ekodesignu

Na začátku roku 2016 uvede OPOP na trh kotel H416EKO–U s výkonem 16 kW, splňující přísná kritéria ekodesignu. Díky tomu je kotel zařazen do dotačního programu a bude možné na něj čerpat kotlíkové dotace. Zároveň bude nabídka rozšířena o kotel H412 EKO s výkonem 12 kW pro spalování hnědého uhlí. Kotel H412 EKO bude splňovat přísná kritéria 4. třídy dle ČSN EN 303 – 5.

Kotle H412 EKO i H416 EKO–U pro spalování hnědého uhlí

Kotle H412 EKO i H416 EKO–U jsou určeny pro spalování hnědého uhlí při výkonu 12 respektive 16 kW a jsou vhodné pro použití v rodinných domech či dalších menších objektech.

Objemná násypná šachta kotlů umožňuje naložit velké množství paliva a prodlužuje intervaly mezi přikládáním. Bonusem pro uživatele kotlů H412 EKO bude stejná velikost násypné šachty jako je u kotle H416 EKO. Velký přikládací otvor umožňuje snadné přikládání paliva.

Tloušťka plechů kotlového tělesa je 5 mm což prodlužuje životnost kotle, navíc výrobce poskytuje na kotlové těleso záruku 5 let.

Kotle jsou vybaveny litinovými posuvnými rošty a roštovací pákou pro snadné roštování paliva a dochlazovací smyčkou pro bezpečný provoz kotle.

Navíc jsou kotle připraveny pro eventuální budoucí použití peletového hořáku, takže uživatelé, kteří se v budoucnu rozhodnou pro automatické pohodlnější vytápění peletami budou mít kotel pro tuto změnu připraven.

Kotel OPOP na hnědé uhlí s ručním přikládáním H416 EKO – U
Kotel OPOP na hnědé uhlí s ručním přikládáním H416 EKO – U

Účinnost a emisní limity

Díky unikátní konstrukci předehřevu primárního a sekundárního vzduchu je dosažena vysoká účinnost kotle okolo 85 %. Ta zajišťuje efektivní využití a nízkou spotřebu paliva, tím šetří uživatelům náklady na vytápění.

Předepsaných emisních limitů je dosaženo bez použití řídící jednotky a ventilátoru, což jednak umožňuje provoz s nulovou spotřebou elektrické energie a současně nízkou pořizovací cenu kotle.

Ve spojení s nízkou cenou hnědého uhlí jsou H416 EKO–U i H412 EKO tepelnými zdroji s velmi nízkými náklady na vytápění, nízkou pořizovací cenou a jednoduchou obsluhou a údržbou.

Kotle H416 EKO–U a H412 EKO jsou vyráběny se stejnými připojovacími rozměry jako předcházející řady kotlů H412,H418,H41.

Výměna kotlů je tak rychlá a snadná. Kotel lze využít i v samotížných systémech.

Kotle si můžete prohlédnout v rámci výstavy INFORTHERMA 2016 v Ostravě na Černé louce od 18. 1. do 21. 1. 2016 na stánku 306, kam Vás tímto srdečně zveme.