Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak správně připravit kotel od BLAZE HARMONY na topnou sezónu?

S příchodem podzimu a klesajícími teplotami nastává ideální čas připravit váš kotel na nadcházející topnou sezónu. Správná údržba kotle zajistí efektivní a bezpečné vytápění vašeho domova. Zde přinášíme 10 kroků, které vám pomohou zajistit, že váš kotel bude připraven na první zatopení po letní pauze.

Jak se připravit na topnou sezónu:

1. Proveďte vizuální kontrolu kotle

Začněte vizuální prohlídkou kotle. Zkontrolujte, zda na něm nejsou viditelné známky poškození či opotřebení, například praskliny, úniky nebo koroze. Zaměřte se na kouřovody a těsnění – ty by měly být ve stoprocentním stavu.

2. Důkladné vyčištění kotle

Po minulé sezóně mohou být v kotli usazeniny prachu, saze a jiné nečistoty, které ovlivňují jeho výkon. Je nutné kotel kompletně vyčistit, a to včetně vnitřních částí, jako jsou spalovací komora, výměník tepla a kouřovody. Používejte vhodné nástroje a postupujte dle návodu k vašemu kotli od BLAZE HARMONY.

Jak vyčistit kotel po sezóně?

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

3. Kontrola funkčnosti ventilátorů a čerpadel

Ventilátory a čerpadla jsou klíčovými komponenty kotle, které zajišťují správnou cirkulaci vzduchu a vody. Vyčistěte ventilátor a ujistěte se, že čerpadla nejsou „zamrzlá“ a fungují hladce. Pokud používáte LAMDA sondu, také ji vyčistěte a proveďte kalibraci podle návodu. Při jakémkoli podezření na problém se obraťte na svého topenáře.

4. Revize peletových hořáků

Peletové hořáky jsou zásadní pro efektivitu spalovacího procesu. Minimálně jednou ročně zkontrolujte, zda nejsou hořáky opotřebované nebo zanesené. V případě potřeby je vyčistěte nebo vyměňte. Pro důkladnou kontrolu hořáků a promazání všech pohyblivých částí se obraťte na svého topenáře.

Jak vyčistit hořák na pelety?

5. Ověření bezpečnostních prvků

Bezpečnost je prioritou. Zkontrolujte funkčnost bezpečnostních prvků kotle, jako jsou tlakové ventily, termostaty a senzory. Tyto komponenty musí být plně funkční, aby zajistily bezpečný provoz kotle.

6. Test těsnosti systému

Před prvním zatopením doporučujeme provést zkoušku těsnosti topného systému. Ověřte, že všechny spoje jsou pevně utažené a nedochází k úniku. Tento krok vám pomůže vyhnout se nepříjemnostem v průběhu sezóny.

7. Naplnění a odvzdušnění systému

Pokud byl systém během léta vypuštěn, je před zátopem nutné doplnit vodu. Dbejte na správný tlak a systém odvzdušněte, abyste předešli problémům s cirkulací. Zkontrolujte tlak v expanzní nádobě a případně jej upravte podle návodu.

Kombinovaný kotel na dřevo a pelety HYBRID BIOMASS 25“ Zdroj: BLAZE HARMONY s.r.o.
Kombinovaný kotel na dřevo a pelety HYBRID BIOMASS 25“ Zdroj: BLAZE HARMONY s.r.o.

8. Kontrola nastavení termostatu a regulace

Před spuštěním kotle zkontrolujte termostat a případně upravte regulaci podle aktuálních potřeb. Moderní kotle BLAZE HARMONY mají pokročilé možnosti regulace, což umožňuje optimalizovat provoz a ušetřit energii.

9. První zatopení a testovací provoz

Po dokončení všech kontrol a údržby je čas na první zatopení. Sledujte chování kotle, všimněte si případných chybových hlášek nebo neobvyklých zvuků. Pokud vše funguje správně, je kotel připraven na zátěž celé sezóny.

Jak provést zátop v kotli na dřevo za studena?

10. Pravidelná údržba během topné sezóny

Pro spolehlivý provoz během sezóny nezapomeňte na průběžnou údržbu. Kontrolujte výměníkové komory, filtry a hořáky a zajistěte, že kotel pracuje efektivně. Pravidelná péče prodlužuje životnost kotle a zvyšuje jeho účinnost.

Pečlivá příprava kotle BLAZE HARMONY vám zajistí efektivní a bezpečný provoz, který přinese pohodlí i úsporu po celou topnou sezónu.

Pro více návodů navštivte YouTube