Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Možnosti vytápění krbovými kamny a vložkami - pokračování

Část II.

V předešlém díle jsme se zmiňovali o vytápění krbovými kamny a vložkami na konveční způsob vytápění a teplovzdušné rozvody. Nyní Vám představíme sálavá (akumulační) kamna a teplovodní výměníky.

Sálavá (akumulační) kamna

Základním principem akumulačních kamen a vložek je ukládání tepla do masy materiálu s vysokou akumulační schopností. Doba sálání je potom závislá na hmotnosti materiálu použitého ke stavbě a může se pohybovat v rozmezí několika hodin. Kamna tak rozdělujeme na lehká, polotěžká a těžká dle síly vyzdívky akumulačního materiálu. Dle síly vyzdívky se liší i povrchová teplota obestavby. Pokud tedy máme těžkou stavbu, bude povrchová teplota topidla kolem 50°C a výkon 0,68 kw/m2. Povrch kamen potom vyzařuje do svého okolí elektromagnetické vlnění, které se při pohlcení okolními předměty přeměňuje na teplo. Jedná se o pro nás přirozený způsob ohřevu podobnému slunečním paprskům. Konvenční vzduch se tedy do kamen záměrně nepřivádí ani neodvádí, avšak pro rychlé počáteční zatopení v místnosti je možné obestavby vybavit uzavíratelnými větracími mřížkami. Kamnové vložky používané v akumulačních vestavbách jsou k tomuto účelu zvláště konstruovány a nelze tak použít například vložku určenou k vytápění teplovzdušnému.

Čtěte také: Možnosti vytápění krbovými kamny a vložkami - první část

Každé topidlo vydává oba druhy tepla, ale v jiných poměrech. Pokud tedy připadá v sálavém systému 80% na sálavou složku a 20% na konvekci, tak u konvekčního systému je to přesně naopak.


Akumulace s tahovým systémem
-tepelnou energii vyrobíme v ohništi
-uložíme ji v tahovém systému
-přes teplosměnnou plochu ji předáme do otopného prostoru
 
Akumulace s akumulačními prstenci
-tahový systém zde nahrazují akumulační prstence

Příkladem mohou být malá kachlová kamna MKK 001 - rozměry 670x670x1900 mm, výkon 2 - 8 kW, hmotnost 570 kg (akumulační výměník 80 kg), tepelná setrvačnost 3 - 6 hod.

Výhody: asi nejzdravější způsob vytápění, nevzniká velké proudění vzduchu s velkými rozdíly teplot, relativní vlhkost prostředí se pohybuje v optimálním rozmezí 30 - 50 %. V případě tahových systémů nebo hypokaustu lze vytápět několik místností nebo i celý objekt. Nízký interval přikládání v rozmezí 3 hod až 2x za den, výborná ekonomika provozu, kvalitní spalování.

Nevýhody: vyšší pořizovací cena, nutný odborný návrh a realizace, tahy - nutné čistící otvory, delší doba roztápění - vhodné do trvale obývaných domů.

Hypokaust

Tento systém je znám již ze starého Říma z období asi 100 př. n. l.

V dnešním pojetí se využívá cirkulace ohřátého vzduchu v uzavřeném prostoru, tedy uvnitř obestavby. Pokud má být plocha pláště větší než plocha tahového systému, lze k přenosu tepelné energie na plášť topidla použít vnitřní vzdušné konvekce. V konstrukci uzavřený vzduch se ohřívá o funkční jádro a o plášť kamen se ochlazuje. Tím se přenáší tepelná energie na plášť topidla. Tedy se jedná o uzavřený teplovzdušný systém.

Výhody: kvalitní teplo bez nezdravého proudění vzduchu, možnost vytápění několika místností

Nevýhody: vyšší pořizovací cena, nutný odborný návrh a realizace, delší doba roztápění - vhodné do trvale obývaných domů.

Teplovodní krbové vložky a krbová kamna

Teplo vznikající hořením paliva v kamnech je předáváno teplonosnému médiu - nejčastěji vodě. Ta jej potom distribuuje do dalších částí vytápěného objektu. Ideálním doplňkem teplovodních krbových kamen je v dnešní době akumulační nádrž, která dovoluje ukládat okamžité výkonové přebytky pro pozdější využití.

Na co je třeba dát si pozor při výběru teplovodních kamen? To je podíl výkonu předaného spotřebičem do svého okolí a do topného média (vody). Na našem trhu je možno nalézt mnoho výrobků, u nichž tyto hodnoty ani nezjistíte, ale také takové, které už na první pohled slibují nereálné hodnoty zejména podílu výkonu na straně topné vody. Teplovodní vložka s velkým jednoduchým prosklením často z více stran a relativně malým spalinovým výměníkem, u níž je uveden daleko nadpoloviční podíl výkonu do vody, by v nás měla zákonitě vzbudit nedůvěru.

Při nevhodné kombinaci malé místnosti a topidla, které předává příliš velký výkon do svého okolí, bude docházet k přetápění místnosti, ve které stojí a naopak místnosti vytápěné topným médiem budou chladné. Opačný případ nebývá tak častý, obyvatelé domu si vždy stěžují na studené radiátory v dalších místnostech, nikdy ne na netopící kamna. Je tedy důležité moci se na parametry podílu výkonu voda-okolí uváděné výrobcem spolehnout.

Typy výměníků:

  • V plášti kamen, vložky
  • Spalinové
  • Kombinace

Teplovodní výměník vždy významně snižuje teplotu spalin (běžně cca 200°C i méně), čímž dochází k horšímu tahu, spalinové navíc vytvářejí překážku proudícím spalinám. Je důležité, aby se komín dokázal co nejrychleji ohřát na provozní teplotu a umožnil tak kvalitní odvod spalin brzy po zátopu. Proto je vždy vhodné spojovat tento typ krbových kamen a vložek s kvalitním komínovým systémem.

Teplovodní způsob vytápění za pomocí akumulačních nádrží umožňuje ukládání tepla z nejrůznějších zdrojů na kapalná, plynná i pevná paliva, elektřinu, energii slunce, geotermální energii atd. V dnešní době je snad nejekonomičtějším možným způsobem vytápění a ohřevu teplé vody kombinací solárních kolektorů se zdrojem na biomasu. Pro výběr této kombinace dosud nahrával i dotační program SFŽP, kdy dotace investorovi pokryla přibližně 3/4 nákladů.

Výhody: snadné rozvedení tepla do ostatních místností, ekologické a levné vytápění (záleží na kvalitě výrobku), možnost akumulace - krb může být provozován i v přechodných obdobích s malou potřebou tepla pro vytápění (jaro, podzim), aniž by hrozilo nekomfortní přetápění objektu, v moderních nízkoenergetických stavbách naprosto dostačující, možnost použití bivalentního zdroje, možnost spojení mnoha zdrojů pomoci akumulační nádrže

Nevýhody: nutnost častějšího přikládání 1,5 - 3 hod, nutnost častějšího čistění spalinového výměníku, v případě použití méně technicky vyspělého výrobku vyšší emise škodlivin do ovzduší a černé sklo, nutnost bezpečnostních zařízení - pojistný ventil, dochlazovací smyčka, záložní zdroj.

Příkladem přenosných teplovodních kamen jsou krbová kamna řady Malaga W - celkový výkon 12 kW, výkon do vody 8 kW, účinnost 83%, nízké emise.

Předností je relativně snadná instalace a poměrně nízká cena celého systému. Nutná odborná instalace.

Kombinace

Snahou je pokud možno jednoduše a smysluplně kombinovat přednosti různých systémů vytápění.

Kombinace kamnové vložky KV 025N/G 02 s teplovodním spalinovým výměníkem a akumulační sálavé stavby. Teplovodní výměník je možné integrovanou klapkou úplně odstavit a nahřívat jen akumulační tahový systém a naopak.(nepřenosná)

Příkladem kombinace sálavého a konvečního způsobu vytápění jsou malá kachlová kamna MKK 005 - výkon 2 - 8 kW, kamna jsou vybavena uzavíratelnými větracími mřížkami pro rychlé zatopení v místnosti.

Stavbou kvalitního kachlového topidla různé koncepce a kombinace získáme výrazný estetický prvek, který pomůže vytvořit individuální tvář obytného prostoru, což je zvláště vyhledávané v době výroby milionu kusů stejných předmětů denní potřeby. Kachlová kamna jsou nejen výkonným a kvalitním topidlem (nezáleží na typu), ale také krásným kusem nábytku.

"Ať nám topí, vaří, táhnou a dělají radost."


Romotop s.r.o.
logo Romotop s.r.o.

Romotop s.r.o. vyrábí krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, akumulační krbová kamna, krbové vložky, teplovodní krbové vložky, krbová kamna a krbové vložky pro nízkoenergetické domy, kachlová kamna a krby na dřevo.