Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podpora obměny kotlů je v Moravskoslezském kraji největší v ČR

Podpora obměny neekologických kotlů za nové, šetrnější k životnímu prostředí je v Moravskoslezském kraji největší v celé České republice. Vyplývá to z vyjádření ministra ŽP Richarda Brabce v Ostravě.

Moravskoslezský kraj zatím jako jediný v zemi přispěje žadatelům ke státní dotaci navíc pět procent ze svého rozpočtu, výraznou podporu chystají i města a obce v regionu.


Ze zhruba 300 měst a obcí v kraji chce obyvatelům regionu ze svého rozpočtu přispět dalšími penězi 77 obcí. Některé už příspěvky schválily, další o této podpoře ještě budou jednat v zastupitelstvech. Podporu tak přislíbila zhruba čtvrtina obcí a měst v regionu, ve kterých žije 800.000 z 1,2 milionu obyvatel kraje. Podle Brabce je podpora projektu v regionu unikátní.

"Zatím nevíme o jiném kraji, který by se finančně podílel tak jako Moravskoslezský kraj, a nevím ani o jiné obci v jiném kraji, která by se finančně podílela. Samozřejmě, ta jednání probíhají a my pevně doufáme, že se někdo připojí. Chtěl bych tímto způsobem vyzvat a motivovat i další kraje a další města a obce, aby napodobily Moravskoslezský kraj, Ostravu a další města tohoto kraje," řekl ministr. Podle něj právě další dotace z kraje a měst či obcí mohou být pro řadu lidí rozhodujícím faktorem pro pořízení nového kotle.

Z prvních tří miliard korun pro Českou republiku směřuje do Moravskoslezského kraje zhruba 470 milionů korun, což je druhá nejvyšší částka mezi regiony. "Podle předběžných čísel by to mělo umožnit vyměnit minimálně 3120 kotlů, ale podle našich odhadů okolo 4000 zdrojů topení. Zatím ten zájem lidí je veliký, protože ta dotace je historicky opravdu největší," uvedl Brabec. Při kombinaci státní dotace, dalšího pětiprocentního zvýhodnění za oblast s dlouhodobě znečištěným ovzduším a dalších příspěvků kraje a města či obce by se tak někteří žadatelé mohli v kraji dostat až na plné pokrytí nákladů. "V řadě oblastí ten podíl, který si člověk bude muset platit jenom ze svého, bude třeba jenom pět procent, protože nejvyšší dotace budou pro tepelná čerpadla a kotle na čistou biomasu," doplnil Brabec.

Na projekt obměny neekologických kotlů Česko získalo z unijních dotací devět miliard korun, které bude postupně uvolňovat. Do roku 2020 ministerstvo životního prostředí očekává, že by mohlo být vyměněno 80.000 až 100.000 kotlů. Pokud se první část peněz vyčerpá dříve než je předpoklad, ministerstvo je připraveno vyhlásit další výzvu.

Jen v Moravskoslezském kraji, kde je dlouhodobě nejhorší kvalita ovzduší v zemi, by podle předpokladů mohlo být vyměněno až 15.000 kotlů. Podle statistik je v regionu zhruba 47.000 kotlů, hejtman Miroslav Novák (ČSSD) odhaduje, že i více než 30.000 z těchto kotlů jsou kotle první a druhé emisní třídy s ručním přikládáním, které od roku 2022 nebudou moci být v provozu. Brabec věří, že masivní obměna kotlů by měla přinést zlepšení kvality ovzduší, které lidé pocítí.

Moravskoslezský kraj by z celkové devítimiliardové částky rád získal zhruba 1,4 miliardy korun. Program obměny kotlů v minulosti začal právě v Moravskoslezském kraji, kde se dosud s pomocí dotací vyměnilo asi 4000 kotlů, což ročně podle hejtmana znamená minimálně o 400 tun prachu v ovzduší méně.

 
 
Reklama