Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O dotace na výměnu kotlů přišlo na Středočeský kraj žádat na 150 lidí

O dotace na výměnu kotlů za ekologičtější přišlo dnes ráno na Středočeský kraj žádat na 150 lidí. Někteří čekali u vstupu do úřadu už od půlnoci. Ochranka je pouštěla na úřad po malých skupinách.

Dnes je první den, kdy mohou na kraji žádost podat, možné je také její zaslání poštou. Středočeský kraj rozdělí zhruba půl miliardy korun. Cílem je zlepšení kvality ovzduší, nižšímu množství škodlivin i rakovinotvorných látek.

Od noci čekalo u vchodu několik lidí, kteří chtěli mít jistotu, že se na ně s přidělením dotace dostane. Některé z nich při čekání střídali známí. "Čekali jsme tady už od půlnoci, chci si žádat o dotaci na tepelné čerpadlo," uvedl muž stojící ve frontě mezi prvními. Celkem bude do nového způsobu vytápění investovat zhruba 300.000 korun, dotace mu může pokrýt až 127.500 korun.

Po deváté hodině fronta před úřadem zcela zmizela, na podatelnu chodí už jen jednotlivci. Atmosféra u úřadu je klidná, žádné tlačenice ani zmatky, každého pracovníci ochranky nasměrují přímo až k podatelně. Někteří lidé přinesli na podatelnu i několik žádostí, například za své známé Raritou bylo podání 160 žádostí najednou.

"Velice mě těší zájem Středočechů o kotlíkové dotace, protože Středočeský kraj patří k regionům s nejvíce znečištěným ovzduším, což právě výměna kotlů za více ekologické pomůže zlepšit," uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Lidé mohou podle předpokladu žádat do 15. září 2016, a pak bude pokračovat od 3. října 2016 do 29. prosince 2017 druhé kolo. První kolo ale může pro velký zájem být ukončeno dříve. Podle hejtmana se může dostat až na zhruba 3500 domácností. Pokud by se kraji nepodařilo do roku 2018 vyměnit alespoň 3480 kotlů, mohla by mu hrozit sankce za nesplnění podmínek dotace.

V kraji je podle hejtmana nejhorší ovzduší na Kladensku, Berounsku a Nymburku. V těchto okresech ještě lidé často využívají k vytápění pevná paliva včetně hnědého uhlí.

Před dvěma roky si Středočeši rozdělili 40 milionů korun, předloni byla k dispozici částka dvojnásobná. Nyní to bude výrazně více. Kraj peníze získal od ministerstva životního prostředí. Mezi kraje v ČR do roku 2020 rozdělí devět miliard korun.

Peníze lidé dostanou za výměnu starého kotle na pevná paliva za nový, plynový, tepelné čerpadlo a nebo i jiné ekologické systémy vytápění. "Smlouvu se žadateli budeme snažit vytvořit co nejdříve po podání žádosti, odhadem do měsíce," informoval hejtman Petera. Po uzavření smlouvy a dodání zálohové faktury na nákup nového kotle nebo jiného zdroje tepla dostane žadatel na účet zálohu 40 000 korun, zbytek dostane po dodání dalších podkladů, například fotek odstraněného kotle, potvrzení o likvidaci, účetní doklady, protokol o uvedení kotle do trvalého provozu a podobně.

Nový kotel musí být v provozu do sedmi měsíců od uzavření smlouvy se Středočeským krajem. Maximální výše dotace činí 127.500 korun, maximální náklady, které kraj na pořízení nového topení uzná, jsou 150.000 korun. Náklady na pořízení nového kotle na uhlí kraj proplatí ze 70 procent, na pořízení kotle spalujícího uhlí a biomasu či plynového kondenzačního ze 75 procent a pořízení tepelného čerpadla nebo kotle spalujícího pouze biomasu z 80 procent. Dalších pět procent proplatí kraj navíc, pokud je obec, do které je o kotel žádáno, v seznamu prioritních obcí a měst.

 
 
Reklama