Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Žádosti o dotace na kotle začne Karlovarský kraj brát v březnu

Karlovarský kraj vyhlásí 28. ledna výzvu na podávání žádostí o dotace na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za nové ekologičtější. Žádosti začne od lidí přijímat 2. března.

Kraj v první vlně dostane 67 milionů korun, což může stačit na výměnu 440 kotlů. Krajský úřad bude už předem zájemcům pomáhat, aby žádosti podali správně. Novinářům to dnes řekla vedoucí oddělení grantových schémat krajského úřadu Linda Zábrahová.

"Veškeré informace jsou dostupné na stránkách Karlovarského kraje. A všichni pracovníci oddělení grantových schémat poskytnou veškeré telefonické a osobní konzultace. Těch podmínek není zase tolik. Ve výzvě budou stanoveny veškeré podmínky, které musí žadatel splnit a které formuláře musí přinést," uvedla Zábrahová.

Jak dnes řekl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž, v Česku je asi 350.000 kotlů, které nevyhovují současným emisním normám. Pokud se podaří realizovat celý celostátní projekt takzvaných kotlíkových dotací, mohlo by se za peníze z Evropské unie vyměnit asi 80.000 kotlů. Současné výzvy, které vyhlašují jednotlivé kraje, jsou jen prvním kolem. Další dvě kola dotovaných výměn kotlů budou zřejmě v roce 2018 a pak v roce 2019 nebo 2020.

Lidé mohou získat na kotle, které splňují moderní emisní limity, dotace ve výši 70 až 80 procent. Lidé v Karlových Varech a Otovicích ještě o pět procent více. Dodržení podmínek dotace může kraj nebo jiný kontrolní orgán prověřovat až do konce roku 2023.

Peníze mohou získat lidé, kteří letos kotel vymění za některý ze schválených typů, nebo ho vyměnili po 15. červenci loňského roku a splní podmínky dotace. V případě správně vyplněné žádosti a splnění podmínek by žadatelé mohli dotaci obdržet asi po třech měsících od podání žádosti.

Pokud žadatel nedoloží energetickou náročnost domu s nejméně hodnotou C, bude muset výměnu kotle doplnit ještě investicí do snížení energetické náročnosti objektu. Výdaje do 20.000 korun ale budou uznatelnými náklady dotace.

 
 
Reklama