Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na dotaci na výměnu kotle se v Pardubicích čekalo už od úterý

Stovky lidí se dnes ještě za tmy tísnily v prostorách krajského úřadu v Pardubicích, aby co nejdříve podaly žádost o dotaci na výměnu neekologických kotlů na tuhá paliva.

Příjem žádostí zahájil Pardubický kraj v 7:00, získat je možné až 127.500 korun. Někteří zájemci se postavili do fronty již v úterý kolem 14:00. Pokud splní podmínky výzvy, budou žádosti hodnoceny podle pořadí přijetí až do vyčerpání vyčleněných peněz.

Krajský úřad pro první den příjmu žádostí posílil počty úředníků, kteří je vyřizovali. Lidé je mohli odevzdávat na dvou místech, v bývalé reálce a v budově na náměstí Republiky, která byla přístupná od 4:00. Celkem přišlo ještě před otevřením kanceláří kolem pěti stovek žadatelů, řadili se do nekonečných front v koridorech vymezených páskami a řetízky. Toho využila zástupkyně firmy dodávající kotle a rozdávala čekajícím reklamní letáčky. Žádosti bylo také možné posílat poštou.

Fronty zmizely během 50 minut. "Za první hodinu přijalo 11 úředníků asi 650 žádostí, dalších 100 jich přišlo poštou," řekla Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů krajského úřadu. Podle propočtu ČTK by tak byly vyčleněné peníze vyčerpány, pokud žadatelé splnili požadované podmínky.

Pardubický kraj má pro první výzvu připraveno 100 milionů korun, pro druhou, která by měla následovat zřejmě v prosinci, dalších přibližně 70 milionů korun. Do konce roku 2018 by mělo být vyměněno asi 1200 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní. Výše podpory na jeden projekt se bude pohybovat mezi 70 a 85 procenty podle lokality a typu pořizovaného kotle, ať už na pevná paliva, plyn nebo tepelné čerpadlo. Žadatelé musí zároveň udělat aspoň jedno další energetické opatření, například zateplit část budovy či vyměnit nebo utěsnit okna nebo dveře, případně doložit, že energetickou náročnost budovy na kategorii úsporná už snížili.

 
 
Reklama