Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První dotace na výměnu kotlů v Pardubickém kraji jsou vyčerpány

Stačil jediný den a peníze, které měl Pardubický kraj připravené na dotace na výměnu neekologických kotlů, jsou předběžně vyčerpány. Žádosti začal úřad přijímat ve středu ráno.

Někteří lidé čekali ve frontách už od úterního odpoledne. Za první den požádalo o dotaci osobně nebo poštou přes 900 zájemců, uvedla dnes Zuzana Nováková z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.

Pro první výzvu měl Pardubický kraj k dispozici 100 milionů korun. Už jsou prakticky rozebrány. "Pardubický kraj rozhodl o termínu ukončení příjmu žádostí. Stanovil ho na pátek 29. ledna 2016 v 14:30," uvedla Nováková. Přijaté žádosti úředníci posoudí a žadatele vyrozumí do dvou měsíců. Další podané žádosti po stanoveném termínu budou z dalšího hodnocení vyřazeny.

Do konce roku 2018 by mělo být v kraji vyměněno asi 1200 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní. Výše podpory na jeden projekt se bude pohybovat mezi 70 a 85 procenty podle lokality a typu pořizovaného kotle, ať už na pevná paliva, plyn nebo tepelné čerpadlo. Žadatelé musejí zároveň udělat aspoň jedno další energetické opatření, například zateplit část budovy či vyměnit nebo utěsnit okna nebo dveře, případně doložit, že energetickou náročnost budovy na kategorii úsporná už snížili.

Další výzva na dotace na výměnu kotlů bude vyhlášena zřejmě v prosinci. Vyčleněno by na ně mělo být až 80 milionů korun. Žadatelé, kteří nyní neuspějí, mohou žádost podat znovu.

 
 
Reklama