Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Vysočině už požádalo o dotaci na nový kotel 2000 lidí

Kraj Vysočina přijal ve středu 2000. žádost o dotaci na výměnu kotle. Tím by mohl být dovršen avizovaný počet nových kotlů, na který byly tomuto kraji přiděleny peníze z Evropské unie.

Uvedl to v dnešní tiskové zprávě radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD). Příjem žádostí sice pokračuje, ale šance na získání podpory klesá. Lidé na Vysočině se mohou o dotaci na kotel ucházet poprvé. Kraj mezi úspěšné žadatele rozdělí téměř 239 milionů korun.

Nejvíc žádostí, více než tisíc, přijal krajský úřad na Vysočině hned 18. ledna, tedy v první den, kdy se obyvatelé tohoto kraje mohli o podporu ucházet. Teď jich denně přichází asi stovka. Přesnější informace o celkovém objemu dosud nárokovaných peněz budou mít krajští úředníci až po kontrole přijatých žádostí. Formuláře nyní tým deseti lidí zadává do evidence. Rada kraje by měla správné žádosti schválit do poloviny dubna. Po podpisu smlouvy pak budou mít lidé na výměnu kotle šest měsíců.

Žádost s pořadovým číslem 2000 přijal kraj ve středu odpoledne. Podle Chláda ji poštou poslal muž z Chotěboře, který plánuje vyměnit starý kotel za tepelné čerpadlo. Ukázalo se, že jeho žádost není kompletní, chybí v ní přílohy potřebné pro identifikaci nemovitosti i žadatele. "Proto bude muset být tento žadatel, jako mnoho dalších kvůli stejné chybě, obeslán s výzvou o doplnění konkrétních dokladů," uvedl radní.

Kraj má na rozdělení 239 milionů korun lhůtu dva roky. Chlád už ale minulý týden ČTK řekl, že pokud budou tyto peníze rychle rozděleny, pokusí se na ministerstvu životního prostředí vyjednat rychlejší přidělení dalšího balíku peněz na kotle, protože stejnou částku jako letos by měla Vysočina v následujících letech dostat ještě dvakrát. Celkově se ministerstvo chystá do krajů na ekologičtější kotle poslat do roku 2022 devět miliard Kč.

Lidé, kteří se chtějí zbavit starého kotle na tuhá paliva, mohou žádat o příspěvek na akce s uznatelnými náklady do 150.000 korun. Získat mohou dotaci 70 až 80 procent, tedy až 120.000 korun. Nejnižší podpora se týká nákupu kotle na uhlí, naopak nejvíc dostanou žadatelé, kteří koupí kotel pouze na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Ještě o pět procent vyšší dotaci, tedy až 127.500 korun, mohou na Vysočině získat obyvatelé čtyř měst se zhoršenou kvalitou ovzduší. Je to Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí.

 
 
Reklama