Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pardubický kraj přijal v první výzvě 1054 žádostí na výměnu kotlů

Během tří dnů, po které mohli lidé v Pardubickém kraji požádat o dotace na výměnu neekologických kotlů, přijalo hejtmanství celkem 1054 žádostí. Z toho asi 340 přišlo poštou.

Kvůli vysokému zájmu kraj příjem záhy ukončil. O tom, kdo dotaci skutečně získá, úředníci rozhodnou zhruba za dva měsíce. "Další žádosti samozřejmě přijít mohou, nebudou však přijaty," sdělil vedoucí úseku kotlíkových dotací Adam Kubíček z krajského úřadu. Do konce roku 2018 by mělo být v kraji vyměněno asi 1200 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní.

Žádosti začal úřad přijímat minulý týden ve středu ráno, někteří lidé čekali ve frontách už od úterního odpoledne. Za první den požádalo o dotaci osobně nebo poštou více než 900 zájemců. Úředníci nyní procházejí a kontrolují jednotlivé žádosti. První smlouvy by úspěšní žadatele mohli mít ve schránkách na konci března.

Výše podpory na jednu výměnu se může pohybovat mezi 70 a 85 procenty podle lokality a typu pořizovaného kotle, ať už je na pevná paliva, plyn nebo se jedná o tepelné čerpadlo. Žadatelé musejí zároveň udělat aspoň jedno další energetické opatření, například zateplit část budovy či vyměnit nebo utěsnit okna nebo dveře, případně doložit, že energetickou náročnost budovy na kategorii úsporná už snížili.

Pro první výzvu měl Pardubický kraj k dispozici 100 milionů korun. Další výzva na dotace na výměnu kotlů bude vyhlášena zřejmě v prosinci. Vyčleněno by na ně mělo být až 80 milionů korun. Žadatelé, kteří nyní neuspějí, mohou žádost podat znovu.

 
 
Reklama