Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotlíkové dotace otevírají českým domácnostem cestu k peletám

Kotlíkové dotace mohou letos zásadně zamíchat s poměrem uhlí, plynu a dřeva v českých domácnostech. Řada lidí využije štědrý příspěvek až 127,5 tisíc Kč na nákup kvalitnějšího kotle, než plánovali. A zvažují i změnu paliva. Nejvíce se zajímají o budoucnost - kterého topiva bude v Česku bezpečně dostatek?

První čtvrtletí roku 2016 přineslo velký narůst v prodejích kotlů na dřevěné pelety. Oproti loňskému roku se prodal až dvojnásobek. Díky kotlíkovým dotacím se tedy brzy významně zvedne počet domácností, které vytápějí peletami. Dnes je to 23 tisíc uživatelů. Dotace tak pomalu přibližují Česko k rakouskému standardu. V sousední zemi s podobnou rozlohou je nyní v provozu 125 tisíc kotlů na pelety.

Na dřevěné pelety se zájemci o kotlíkové dotace přijeli zeptat na letošní veletrh Techagro do Brna. Výrobců se ptali nejčastěji na budoucnost tuhých paliv. Moderní kotel má v domácnosti vydržet až 20 let a Češi se bojí problémů s dostupností topiva. Velké obavy způsobila nestabilní situace na Ukrajině, kterou mnozí chápali jako ohrožující pro budoucí dodávky plynu.

Plnou nezávislost Česka na vývoji situace v okolních státech naopak mnozí vidí právě v dřevních peletách. „Z aktuální české produkce by se pohodlně uživilo dalších 40 tisíc domácností. Na rostoucí poptávku je tedy domácí trh více než připraven,“ ubezpečuje Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta, který monitoruje českou výrobu pelet. „Další čtyři peletárny se budou letos u nás stavět a také stávající závody plánují navyšovat výrobu,“ doplňuje Stupavský.


Loni vyrobili čeští peletáři 300 tisíc tun pelet z českého dřeva. Obavy z nedostatku paliva jsou tedy v případě pelet zbytečné, na rozdíl od uhlí a plynu. Pelety jsou navíc tak zvaný obnovitelný zdroj energie - doslova znovu vyrostou v českých lesích.

Na kolik přijde vytápění peletami?

Průměrný rodinný dům spotřebuje pro vytápění 5 tun pelet ročně. Náklady na topení peletami jsou cca 25 tisíc Kč za rok. Doporučuje se nakupovat pelety dopředu už na jaře nebo v létě, kdy platí sezonní slevy až 20 % oproti cenám v hlavní topné sezoně.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...

 
 
Reklama