Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Středočeský kraj změní způsob přijímání žádostí o dotace na kotle

Inspirovat se hodlá i v jiných regionech. Aktuální kolo kotlíkových dotací, které vyvolalo kritiku od žadatelů i rozmíšku v krajské koalici, nechce rušit.

Po dnešním jednání zástupců koaličních stran to řekla novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle radního pro regionální rozvoj Věslava Michalika (STAN) se ve středních Čechách příjem žádostí vyvinul poněkud divočeji než jinde a vedení kraje na to nebylo připraveno.

Při čtvrtečním přijímání žádostí se před úřadem vytvořila fronta několika set lidí, policie se zabývá podezřením, že se v ní prodávala místa zájemcům o dotace. Zástupci koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů dnes podle hejtmanky řešili, jak příště v podobných krizových situacích komunikovat. "Vyzkoušeli jsme si na vypjatější situaci, že je potřeba lépe koordinovat to, co jde navenek z kraje," řekl ČTK Michalik.

Podle hejtmanky se situace z minulého týdne nesmí opakovat. "Určitě se koukneme i do jiných krajů, vím, že jsou kraje, které používají jiné systémy, a budeme hodnotit na půdě rady, kterým směrem půjdeme," uvedla. Možností je třeba přijímat žádosti elektronicky. "Těch způsobů je několik, já v tuto chvíli nebudu upřednostňovat žádný z nich, protože nikdy nenajdete systém, který je naprosto optimální," podotkla hejtmanka.

Michalik předpokládá, že elektronické podání bude zavedeno, podle něj ale způsob přijímání žádostí není "jádrem pudla". Problém je v tom, že se rozdává v systému "kdo dřív přijde, ten dřív mele", podotkl. Kdyby se například celá částka rozdělila spravedlivě mezi všechny žadatele, odpadl by boj o to, kdo bude první v řadě, dodal.

Hejtmanka připomněla, že první výzva měla dvě kola, první se uskutečnilo za bývalého vedení kraje a druhé minulý týden. Ve druhém kole se rozděluje 51 milionů korun, což je desetkrát méně než v prvním. "Většinově jsme se dohodli, že nemáme zájem rušit tu výzvu," uvedla hejtmanka. Připomněla, že postup úředníků by měl prověřit audit. "Osobně přebírám garanci nad tím, jak kolo bude teď zpracováváno, obálky jsou otevřeny a každý den dostanu informace, jak se seznam naplnil a co se s tím děje dál," dodala.

Další příležitost budou mít žadatelé na podzim, kdy je plánována druhá výzva. Rozdělovat by se mělo přes půl miliardy korun, žádost pro kraj se nyní připravuje. Středočeši měli velký zájem i v předchozích kolech rozdělování dotací, region patří k těm, které mají nejvíce znečištěné ovzduší v ČR. V prvním kole dotací na nové kotle hejtmanství rozdělovalo zhruba půl miliardy korun mezi více než 4000 žadatelů.

 
 
Reklama