Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Myslete na topení v létě, ušetříte

Letní období nabízí ideální příležitost pro kontrolu, případně opravu topení, radiátorů. Zanedbaná údržba se může vymstít vyššími náklady za energie, nesprávně pracující kotel může být i životu nebezpečný.

Otopné těleso RADIK KLASIK-R
Otopné těleso RADIK KLASIK-R

Přinášíme 5 dobrých rad pro zajištění nejekonomičtějšího provozu topné soustavy

1) V létě otevřete topení na maximum - Mimo topnou sezónu je důležité mít všechny termostatické hlavice nastavené na maximum. Když se ventil mimo topnou sezónu na dlouhou dobu uzavře, zbytečně se namáhá pružina a může dojít k poškození.

2) Zkontrolujte radiátory - zkontroujte kotel a radiátory, zda z nich nikde nekape voda apod. Pokud však radiátory používáte desítky let a nyní zjistíte, že je na nich rez a provlhlá místa na zemi, je nejspíše načase jejich výměna.

3) Výměna - investice do úspornějšího systému vytápění vám přinese nižší náklady na vytápění i v budoucnu. „Výměna starého článkového tělesa za nové, deskové, je velmi jednoduchá a rychlá“, uvedla Kateřina Knihová ze společnosti KORADO. Nové moderní radiátory lze bez problému kombinovat se všemi zdroji tepla, včetně tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů.

4) Kotlíkové dotace - žadatel musí zdokumentovat starý kotel a vybrat si nový ze závazného seznamu vedeného SFŽP, namontovat jej pak může pouze topenář či firma, která má profesionální kvalifikaci. V případě výměny starých radiátorů je možné zvolit otopné těleso RADIK KLASIK-R, které je upravené pro rychlou náhradu článkových litinových nebo ocelových radiátorů. Mezi uznatelné náklady patří také související stavební práce a projektová dokumentace,“ dodává Kateřina Knihová

5) Revize - od roku 2011 je nutné nechat provést kontrolu používaného komína minimálně jednou ročně. Ideální je nechat prohlédnout komín hned, jakmile přestanete po zimě topit. Od konce roku 2016 musí mít každý spalovací zdroj na tuhá paliva o příkonu od 10 do 300 kW napojený na radiátory potvrzení o technickém stavu – revizi, která platí dva roky. Revize se vztahuje i na krbové vložky či kamna s teplovodním výměníkem a musí ji zajišťovat proškolení odborníci, tedy topenáři, kominíci. V případě nedodržení této povinnosti hrozí pokuta do výše až dvaceti tisíc korun.


KORADO, a.s.
logo KORADO, a.s.

Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Naší filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění, chlazení i větrání a uspokojit požadavky i těch ...

 
 
Reklama