Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Středočeský kraj přiznal kotlíkové dotace dalším 802 žadatelům

Třetí část poskytnutí finanční dotace na výměnu tepelných zdrojů v rámci II. výzvy Programu projednala a schválila v pondělí 26. března 2018 krajská rada.


© Fotolia.com

„Dnes jsme uspokojili dalších 802 žadatelů, kteří splnili podmínky vyhlášeného programu. Celkem jim tak bude vyplaceno 87 milionů korun,“ informovala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Žádosti o kotlíkové dotace začal kraj ve II. výzvě přijímat 4. října loňského roku a k pátku 23. března jich registroval celkem 4 215 v úhrnné výši 457 milionů korun. „Se zahájením proplácení peněz úspěšným žadatelům, kterým byl radou přiznán finanční příspěvek na výměnu tepelného zdroje, počítáme přibližně v polovině měsíce dubna,“ podotkla hejtmanka.

Do celkové částky 502,2 milionu alokované v rámci druhé výzvy kotlíkových dotací zbývají vyčerpat ještě více než čtyři desítky milionů korun. Kraj proto očekává příjem ještě dalších cca 400 žádostí. „Na podání žádosti však zbývají již pouze dva a půl měsíce, takže by si měli zájemci s podáním žádosti pospíšit,“ upozornila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Žádost lze podat až do 29. 6. 2018 do 14 hodin. Čím dříve ale bude žádost podána, tím roste i šance na brzké získání dotace. Podle kategorie nově pořízeného kotle lze přitom dosáhnout na příspěvek v rozmezí 75 až 127,5 tisíc korun.

Žádosti jsou podávány elektronicky. „Po odeslání žádosti obdrží žadatelé potvrzení o přijetí žádosti, na kterém je jedinečný číselný kód, pořadí žádosti, datum a čas podání včetně základních údajů o žadateli. Podanou žádost elektronickou formou si o den později žadatelé vytisknou a s potřebnými doklady ji musí do 20 pracovních dnů doručit na Krajský úřad Středočeského kraje. Mohou k tomu využít služeb pošty, kurýrů nebo ji doručit osobně,“ připomněl průběh správného podání žádosti náměstek Gabriel Kovács.

Přehled o postupu vyřizování podané žádosti pak žadatelé mohou sledovat on-line prostřednictvím webových stránek krajského úřadu. Pod odkazem naleznou přehlednou tabulku podaných žádostí, která monitoruje celý průběh zpracování konkrétní žádosti. Žadatelé se nemusí obávat jakéhokoli zneužití osobních dat, neboť v tabulce nejsou obsaženy žádné citlivé údaje žadatelů. Tabulka je aktualizována vždy k patnáctému dni každého měsíce. Je to příspěvek pro zvýšení transparentnosti schvalovacího procesu.

 
 
Reklama