Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podvody kolem kotlíkových dotací již šetří policie

Policie prověřuje dalších téměř 200 případů. V Ústeckém kraji bylo zatím obviněno 27 žadatelů, firma, která nabízela zprostředkování dotace, a její jednatel.

Podvody kolem kotlíkových dotací již šetří policie, Ilustrační obrázek. foto D. Kopačková
Podvody kolem kotlíkových dotací již šetří policie, Ilustrační obrázek. foto D. Kopačková

Nově prověřované případy se týkají celé republiky, řekl to dozorující státní zástupce Jan Veselý. Strůjcem podvodů byla podle kriminalistů firma, která se dotacím věnovala dlouhodobě.

Policie prověřuje dalších téměř 200 případů v souvislosti s možnými podvody při dotacích na nové ekologičtější kotle. Zda padnou i další obvinění, není zatím jasné. Nově prověřované případy se týkají celé republiky, řekl to dozorující státní zástupce Jan Veselý. Strůjcem podvodů byla podle kriminalistů firma, která se dotacím věnovala dlouhodobě.

Nově kriminalisté prověřují další případy týkající se téže firmy. V současné době jde o 44 případů v Ústeckém kraji a 143 v dalších částech Česka. Žadatelé o dotaci pravděpodobně narazili na nabídku firmy na jejím webu. "Ve všech případech je způsob spáchání velmi podobný, kdy žadatelé deklarovali uhrazení povinného podílu, ačkoli k tomuto ve skutečnosti nedošlo," doplnil Veselý.

Zda padnou další obvinění, nechtějí kriminalisté předjímat. Dotace nakonec vyplaceny nebyly. Škoda dosahuje zatím bezmála tří milionů korun, mohla by ale vzrůst až na víc než pět milionů.

 
 
Reklama