Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak uspět s žádostí o dotaci na peletový kotel? Hlavně neotálet!

O příspěvky na výměnu starých kotlů za nové je v ČR obrovský zájem. V rámci druhé vlny kotlíkových dotací brzy budou finanční prostředky rychle vyčerpány. Čeká nás třetí, poslední vlna státní podpory.

Jak uspět s žádostí o dotaci na peletový kotel? Hlavně neotálet!

O příspěvky na výměnu starých neekologických kotlů za nové je v Česku obrovský zájem. V rámci druhé vlny kotlíkových dotací lidé ve většině krajů už podali tolik žádostí, že budou finanční prostředky rychle vyčerpány. Netrpělivě se tak čeká na třetí, poslední vlnu státní podpory.

Smyslem programu je nahradit v domácnostech staré neekologické kotle zejména na uhlí. To je považované za levný zdroj, u někoho tak může panovat obava z vyšších provozních nákladů při přechodu na ekologičtější řešení.

„Přechod z uhlí na dřevní pelety neznamená žádný velký skok, náklady jsou srovnatelné. A není to jen o ceně, když si k uhlí připočtete pracnou obsluhu, špínu, zápach a zátěž životního prostředí, topení peletami je jednoznačně výhodnější,“ vysvětluje Tomáš Krčil ze společnosti Stora Enso, která na Vysočině provozuje jeden z největších českých závodů na výrobu pelet.

Potřebné informace o žádostech podají zájemcům na příslušném úřadě.

„Doporučuji s žádostí neotálet, neboť nejstarší kotle 1. a 2. emisní třídy bude od roku 2022 zakázáno provozovat. Kotlíkové dotace jsou jedinečná šance, jak se k novému kotli např. na dřevní pelety dostat za zlomek jeho běžné ceny,“ říká Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Jak podat žádost a vybrat si ten pravý kotel?

 
 
Reklama