Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firmy se spojily, aby kampaní propagovaly zemní plyn proti uhlí

Několik významných tuzemských plynárenských a energetických společností se spojilo, aby společnou kampaní propagovaly zemní plyn jako palivo.


© Fotolia.com

Zaměřit se chtějí především na 300.000 domácností, které dosud topí nejstaršími kotli na uhlí, které budou muset do roku 2022 vyměnit za jiný. Zástupci firem to oznámili na dnešní tiskové konferenci. Kampaň bude trvat jeden rok, začne 1. září. Společnosti na ni dohromady vynaloží přes 20 milionů korun.

Na propagaci pod záštitou Českého plynárenského svazu (ČPS) se budou podílet největší distributor zemního plynu v ČR - společnost innogy, dále pak společnosti E.ON, Pražská plynárenská, MND a provozovatel plynovodů Net4Gas. Cílem části kampaně bude také rozšíření povědomí o výhodách stlačeného zemního plynu (CNG) v osobní dopravě.

"Dohodli jsme se na tom, že musíme komunikovat ne na úrovni jednotlivých společností, protože tam vždycky ta komunikace má charakter komerční snahy přetáhnout zákazníka od jednoho obchodníka se zemním plynem k druhému, ale že ji musíme nasměrovat k tomu, abychom jasně zdůraznili výhody zemního plynu vůči substitutům," uvedl dnes předseda Rady ČPS Jan Valenta.

První vlna kampaně je naplánovaná na podzim letošního roku, druhá na jaro 2019. Obsahovat bude mimo jiné televizní spoty nebo reklamu na internetu, včetně sociálních sítí. Třetí část kampaně v létě příštího roku se zaměří na propagaci CNG. V nové podobě začal také fungovat web zemniplyn.cz.

"I když je zemní plyn v tuzemsku nejvyužívanějším palivem pro vytápění rodinných domů, stále registrujeme také téměř 300.000 neaktivních plynových přípojek. Do našeho bezprostředního okolí tak jdou tisíce tun prachu, které zbytečně otravují naše ovzduší," dodal Valenta. Podle dostupných informací topí v současnosti plynem v Česku zhruba 35 procent domácností.

Český plynárenský svaz je nezávislé sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. ČPS navázal v roce 1992 na činnost svých předchůdců, kteří v tehdejším Československu založili v roce 1919 Československý plynárenský a vodárenský svaz a byli spoluzakladateli Mezinárodní plynárenské unie (IGU) v roce 1931. Svaz nyní sdružuje téměř 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství a asi 250 individuálních členů.

 
 
Reklama