Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

RDE100.. – nové programovatelné termostaty Siemens

Již 10 let se na českém trhu úspěšně prodávají elektronické prostorové termostaty řady RDE.., které se používají především pro univerzální aplikace ve vytápění. Nyní přichází společnost Siemens na trh s jejich druhou generací.

RDE100

Termostaty RDE.. nové generace mají elegantní design, který se dobře hodí do interiérů domů a bytů 21. století. Uživatelé rovněž ocení výrazně větší displej a dotykovou technologii ovládacích tlačítek, se kterými je mnohem snadnější rozeznat zobrazené symboly, nastavovat žádané prostorové teploty, druh provozu nebo časový program. Nové termostaty lze opět montovat přímo na stěnu nebo na většinu evropských elektroinstalačních krabic. Připojení termostatu je nyní mnohem snazší díky většímu otvoru pro kabely v základové desce termostatu.

 

Nové prostorové regulátory RDE.. jsou nejen zárukou optimální tepelné pohody, ale také …

  • zachovávají svůj velmi tenký design,
  • jsou vybaveny větším displejem pro snadnější rozeznávání symbolů a číslic,
  • mají jednoduché ovládání a nastavování,
  • instalace a uvedení do provozu jsou velmi jednoduché, snadné a rychlé,
  • díky možnosti zablokování žádané teploty a ovládacích tlačítek jsou vhodné i pro veřejné prostory,
  • nově obsahují prázdninový režim,
  • mají také funkci chránicí proti zatuhnutí čerpadel/ventilů,
  • jsou vybaveny funkcemi pro omezení teploty podlahy, napojení odděleného teplotního čidla a digitálního vstupu (RDE100.1),
  • časový program umožňuje nastavit uživateli každý den v týdnu rozdílně, a to 5/2 dny nebo všech 7 dnů stejně,
  • k dispozici je také provedení s výstupem pro úsporné řízení přípravy teplé vody se samostatným časovým programem (RDE100.1DHW)
  • v nabídce je verze s napájením ze sítě AC 230 V (RDE100) nebo bateriemi DC 3 V (RDE100.1, RDE100.1DHW)

Přizpůsobení konkrétní aplikaci nastavením parametrů

Pro přizpůsobení konkrétní aplikaci a pro optimální funkci celého systému je možné funkce termostatu přizpůsobit nastavením konfiguračních a regulačních parametrů.

Funkce omezení teploty podlahy pro podlahové vytápění (RDE100.1)

Tato funkce používá vestavěné teplotní čidlo termostatu pro regulaci prostorové teploty a oddělené čidlo pro snímání teploty podlahy, která může být omezena na hodnotu nastavenou v parametrech. Při normálním provozu, když teplota podlahy nepřekročí nastavenou maximální hodnotu, bude výstup termostatu řízen podle vestavěného teplotního čidla a nastavené žádané prostorové teploty (5 °C až 35 °C). Jakmile podlaha překročí nastavenou maximální teplotu, výstup termostatu se vypne, i když ještě nebylo dosaženo požadované prostorové teploty.

Digitální vstup pro čtečku vstupních karet, apod. (RDE100.1)

V této aplikaci je možné ke vstupu připojit přepínač druhu provozu (okenní kontakt, čtečku vstupních karet, atd.). Nezávisle na tom zda je okenní spínač nastaven jako „spínací“ (N.O.) nebo „rozpínací“ (N.C.), přepne otevření okna nebo aktivace čtečky termostat z jakéhokoliv režimu do útlumu. Tato funkce je vhodná zejména pro veřejné prostory.

Funkce pravidelného protočení čerpadla (ochrana proti zatuhnutí)

Lze použít pouze pokud se řídí ventil nebo oběhové čerpadlo. Tato funkce chrání ventil nebo čerpadlo před zatuhnutím během delší nečinnosti. Pravidelné protočení čerpadla se aktivuje každých 24 hodin ve 12:00 na dobu 3 minuty.

Uvedení na trh

V první fázi přicházejí na trh termostaty, které jsou přímou náhradou stávající generace termostatů RDE.. Původní provedení termostatů RDE.. bude možné objednat do konce roku 2013.

V druhé fázi, která se objeví na trhu do konce kalendářního roku, bude nová řada termostatů RDE.. rozšířena o bezdrátovou variantu a také o verzi určenou pro podlahové vytápění, kde je bezdrátová spínací jednotka vybavena více výstupy pro různé topné okruhy a je k ní možné navázat více prostorových regulátorů z jednotlivých místností.

Více informací o nových termostatech řady RDE.. naleznete na adrese www.siemens.cz/regulace_vytapeni v sekci Programovatelné termostaty a regulátory prostorové teploty.

O společnosti Siemens

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 122 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2012 obrat 32,5 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.

Programovatelné termostaty RDE.. patří do skupiny environmentálního portfolia Siemens, které v hospodářském roce 2011 dosáhlo celkového obratu ve výši přibližně 30 miliard eur a společnost Siemens se tak stala jedním z největších světových dodavatelů techniky šetrné k životnímu prostředí. Produkty a systémy značky Siemens umožnily zákazníkům snížit produkci oxidu uhličitého (CO2) v uvedeném období o téměř 320 milionů tun. Jde o stejné množství CO2, které za rok dohromady vyprodukují Berlín, Dillí, Hongkong, Istanbul, Londýn, New York, Singapur a Tokio.

Více informací naleznete na: http://www.siemens.cz


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...