Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Termostatické hlavice a ventily pro veřejné budovy: přesná regulace pokojové teploty a snížení provozních nákladů

Úspora energie a efektivní vytápění ve veřejných budovách, jako jsou školy, školky, nemocnice, úřady a jiné instituce, jsou důležitými aspekty správy budov a častým důvodem pro renovace. Pomineme-li zásadní kroky a investice, jako jsou zateplení budov, kompletní rekonstrukce soustavy HVAC či výměny zdrojů tepla, existují i mnohem méně náročná opatření, která se dají realizovat bez stavebních zásahů, s velmi krátkou dobou návratnosti nákladů a s překvapivě pozitivním vlivem na úspory.

Obr.  IMI Heimeier: Hlavice K a ventil Eclipse pro otopná tělesa
Obr. IMI Heimeier: Hlavice K a ventil Eclipse pro otopná tělesa

Jednou z možností je instalace kvalitních termostatických hlavic a ventilů, případně výměna starších modelů, které již nefungují správně. Studie ukazují, že v porovnání s ručně ovládanými ventily může kvalitní termostatická regulace přinést úspory energie až 28 %. Termostatické hlavice společně s ventily umožňují regulovat teplotu v jednotlivých místnostech, a optimalizovat tak vytápění dle potřeby. Ve veřejných budovách je navíc zvláště důležité vybírat termostatické hlavice s vyšší odolností a chráněné proti neoprávněným změnám nastavení.

Co je termostatická regulace pokojové teploty?

Termostatická regulace umožňuje udržovat konstantní teplotu v jednotlivých místnostech nezávisle na celkovém vytápění budovy. Termostatická hlavice je klíčovým prvkem tohoto systému. Je umístěna na otopném tělese (radiátoru) a monitoruje teplotu v místnosti. Po dosažení požadované teploty termostatická hlavice uzavře ventil, a zabrání tak průtoku teplé vody do otopného tělesa. Když pokojová teplota klesne pod nastavenou hodnotu, termostatická hlavice ventil otevře a umožní průtok teplé vody, aby se zvýšila teplota v místnosti. Podrobný technický princip najdete v našem dřívějším článku.

Přínosy renovace termostatické regulace:

  • Precizní a spolehlivá regulace teploty: I komponenty termostatických hlavic stárnou a postupem let se snižuje jejich účinnost. Dle nezávislých měření bylo zjištěno, že výměnou termostatických hlavic, starších než 15 let, lze ušetřit až 7 % spotřeby energie.
  • Snadná instalace a údržba: Termostatické hlavice a ventily lze velmi snadno namontovat na stávající otopná tělesa a jejich údržba je minimální. Náš tip pro prodloužení životnosti pružiny uvnitř hlavice je ponechat během letní odstávky otopné soustavy nastavení na hodnotě 5, tj. plné otevření ventilu.
  • Zablokování požadovaného nastavení: Pro dosažení maximálních úspor je třeba se vyvarovat neoprávněným změnám nastavení pokojové teploty. Pro ilustraci uvádíme skutečnost, že zvýšení pokojové teploty o 1 °C nad standardní hodnotu znamená zvýšení roční energetické spotřeby na vytápění o 6–11 %.
  • Specifické vlastnosti: Termostatické hlavice určené pro veřejné prostory jsou vyvíjeny se zvýšenou odolností a bývají opatřeny ochranou proti odcizení.
Obr. Nastavení teplot pro hlavici K
Obr. Nastavení teplot pro hlavici K

Nastavení požadované teploty

Nastavení teploty na termostatických hlavicích IMI Heimeier se provádí pomocí 5-bodové stupnice, kdy hodnota 3 odpovídá 20 °C. Ostatní hodnoty číselníku odpovídají teplotám o 4 °C nižším nebo vyšším – viz obrázek, platný pro hlavici K.

Blokace maximální teploty nebo omezení teplotního rozsahu

Pro zachování optimálního provozu a minimálních nákladů je obzvláště důležité, aby bylo nastavení termostatických hlavic chráněno před neoprávněnými změnami. Omezení rozsahu teplot, případně zablokování jen maximální nebo naopak minimální teploty lze např. u naší ikonické hlavice K pomocí vnitřních zarážek, umístěných pod krytem hlavice. Pokud nemá v dané místnosti teplota překročit 20 °C, což odpovídá hodnotě 3 na krytu hlavice, pak přemístěním vnitřní zarážky omezíte možnost otáčení hlavice. Podívejte se zde na stručný videonávod.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Principu skrytých zarážek využívá pro blokaci teplot i elegantní termostatická hlavice HALO-B, která navíc vyniká i zvýšenou odolností proti poškození.

Kompletní přehled termostatických hlavic IMI Heimeier pro veřejné budovy, najdete v přehledném letáku, který je k dispozici volně k stažení ZDE.

Závěr


Přesná termostatická regulace pokojové teploty ve veřejných budovách umožňuje přizpůsobit teplotu v jednotlivých částech budov dle potřeby a zároveň minimalizovat provozní náklady. Díky zablokování nastavení se zachová provoz soustavy vytápění na optimální úrovni. Při výběru vhodných produktů se vyplatí vybírat kvalitní výrobky osvědčených značek, zajišťující bezproblémový spolehlivý provoz a dlouhou životnost. Výměnou starších termostatických ventilů a hlavic se zlepší energetická efektivita budov, sníží náklady na vytápění a zvýší pohoda uživatelů.
V tomto článku jsme se věnovali vlivu termostatické regulace na provozní náklady na vytápění ve veřejných budovách. Chcete-li se dozvědět o dalších faktorech, které mohou mít zásadní význam na provoz soustav vytápění a chlazení, jako jsou hydronické vyvážení soustav, udržování správného tlaku a zajištění kvality ve vodních soustavách, pak sledujte naše články, navštivte naše webové stránky www.imi-hydronic.com nebo nás kontaktujte.


IMI Hydronic Engineering
logo IMI Hydronic Engineering

Naší doménou jsou vysoce efektivní řešení pro HVAC soustavy: udržování tlaku a kvality vody; vyvažování, regulace a ovládání; termostatická regulace včetně unikátní technologie AFC® s Eclipse Inside. Produkty značek Heimeier, TA a Pneumatex šetří čas, ...