Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

LOGOaktiv nová generace bytových stanic s elektronickým řízením chodu bytové stanice

Efektivita a komfort na míru

Popis stanice

Typová řada bytových stanic LOGOaktiv je navržena tak, aby odpovídala současným požadavkům a trendům na vytápění a přípravu TV. Na primární straně je realizovatelná větší diversifikace zdrojů s důrazem na ekologické zdroje energie ze solárních systémů nebo tepelných čerpadel. Na sekundární straně je důraz kladen na vyšší uživatelský komfort a nižší provozní náklady.

Základem bytových stanic LOGOtherm, typové řady LOGOaktiv je zcela nový regulátor Climatix 600 (resp. 400 podle typu stanice) a prostorové ovládání regulátoru, které společnosti Meibes a Siemens vyvinuly speciálně pro bytové stanice LOGOaktiv. Provoz bytové stanice je zcela automatický a uživatel na displeji prostorového ovládání pouze nastavuje požadované hodnoty, týdenní program pro vytápění/chlazení, teplotu teplé vody, režim cirkulace teplé vody.

Při konstrukci stanice byly použity pouze vysoce kvalitní materiály jako švédský nerezový tepelný výměník SWEP nebo nerezové propojovací potrubí opatřené tepelnou izolací. Všechny díly bytové stanice LOGOaktiv jsou spojeny na ploché těsnění, a umožňují tak snadné vyčištění či výměnu v případě nutnosti servisního zásahu. Bytová stanice LOGOaktiv je osazena na základové desce a může být opatřena vrchním krytem pro montáž na zeď nebo skříní pro montáž do zdi. Bytová stanice se dodává plně smontovaná včetně elektrického propojení regulátoru.

Vytápění

Bytová stanice LOGOaktiv je přes vertikální filtr napojena na bytový rozvod topné vody o teplotě v rozmezí 55 - 90 0C a nulovém dynamickém tlaku. Dále topná voda proudí přes třícestný směšovací ventil s rychlým pohonem, který upravuje teplotu vody do topného okruhu podle křivky ekvitermní regulace. Oběh vody zajišťuje čerpadlo Wilo Stratos s energetickou třídou A a přepínací ventil s pohonem pouští vodu podle pokynů řídicí jednotky do radiátorů nebo na přípravu teplé vody. Na okruhu vytápění může být podle typu stanice osazen druhý, samostatně řízený a směšovaný okruh vytápění pro podlahové vytápění nebo modul chlazení. Topná voda se vrací do stoupačky přes měřič tepla.

Hydraulika a elektronika orientovaná do budoucnosti

Příprava teplé vody


Praha 8 - Karlín instalace 40 ks bytových stanic LOGOaktiv.

Při přípravě teplé vody byl u bytových stanic LOGOaktiv zachován základní princip vlastní všem bytovým stanicím LOGOtherm; příprava teplé vody v okamžiku jejího odběru. Tento systém zaručuje vždy dostatek čerstvé teplé vody, avšak zamezuje rozmnožení bakterií Legionella. Topná voda proudí do stanice, stejně jako u okruhu vytápění, přes vertikální filtr, třícestný směšovací ventil a čerpadlo do přepínacího ventilu. V okamžiku odběru teplé vody přepínací ventil uzavře okruh vytápění a 100% upřednostní přípravu teplé vody před topením. Přímo ponorná čidla zaznamenávají přesně teplotu teplé vody, kterou řídicí jednotka udržuje dle nastaveného požadavku uživatele. Výstupem ze stanice je čerstvá teplá voda o konstantní teplotě a tlaku. Studená voda je napojena do stanice přes vodoměr, za kterým se rozděluje a proudí do výměníku a bytového rozvodu SV. Stanice může být doplněna o modul cirkulace TV. Cirkulace je automaticky řízena na požadovanou teplotu a časově dle nastaveného programu na prostorovém ovládání řídicí jednotky. K úspornému provozu cirkulace přispívá funkce ECO.

Řízení a komunikace

Řídicí jednotka bytové stanice LOGOaktiv a regulátor Climatix, zajišťují jak běžný chod bytové stanice, tak také umožňují mnoho dalších přídavných funkcí, které je možné aktivovat i později po montáži. Regulátor má vstupy a výstupy pro připojení modulu chlazení, které se řídí z jednoho bodu jako vytápění, zapojení až 8 samostatně řízených okruhů vytápění nebo chlazení. Regulátor je možné zapojit do systému automatického řízení budov, snímat technické parametry přes procesní nebo datovou sběrnici, přenášet údaje o spotřebě tepla a studené vody přes sítě M-Bus, LAN nebo rádiovou komunikaci.

Prostorové ovládání regulátoru s elegantním prosvětleným displejem umožňuje snadné, intuitivní ovládání a nastavení požadovaných hodnot.

LOGOaktiv v kombinaci se solárním zdrojem

Solární zdroj - popis

Konstrukce bytové stanice LOGOaktiv v kombinaci s výkonným výměníkem umožňuje stanici pracovat s velkým teplotním rozsahem topné vody. Pro dosažení vody teplé 50 stupňů může být teplota topné vody již od 55 °C (do 90 °C), což zajišťuje maximální využití solárního systému pro ohřev teplé vody.


A Kotelna; B Čerpadlová skupina s regulací dobíjení zásobníku; C Vyrovnávací zásobník; D Regulovaný směšovač;
E Bytová stanice LOGOaktiv; F Prostorové ovládání; G Cirkulační můstek; H Solární stanice XXL; I Solární regulace


Aalberts hfc CZ s.r.o. (Flamco/Comap)
logo Aalberts hfc CZ s.r.o. (Flamco/Comap)

Skupina Aalberts, Hydronic Flow Control: značky Flamco-Meibes-Simplex pokrývají široké spektrum inovativních systémů techniky zařízení budov od instalace u zdroje tepla přes jeho distribuci až po regulaci předávání. Společnost COMAP je expertem v systémech ...