Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energeticky úsporná Fakulta architektury ČVUT

Před nedávnem byla slavnostně otevřena nová budova ČVUT – Fakulta architektury v pražských Dejvicích. Byla postavena během 18 měsíců na pozemku Dejvického Kampusu. Její budova navazuje na Fakultu Stavební, Studentský dům a Národní technickou knihovnu. Jedním z významných faktorů celé stavby je i to, že se jedná o energeticky úsporný objekt řízený inteligentním BUILDING MANAGEMENT SYSTÉMEM (BMS), který navrhla a dodala společnost Schneider Electric. Kromě primárního komfortu souvisejícího s kvalitou ovzduší v budově se systém využívá i jako integrační centrála dalších technologií.

Podoba nové budovy vznikla v ateliéru Šrámková architekti. Architektonický návrh tohoto ateliéru vzešel ze soutěže 35 týmů a v roce 2004 jej vybrala komise složená z významných architektů. Původní návrh budovy však pochází z 50. let minulého století.

Záměrná nenápadnost, která nepotřebuje poukazovat na technickou vyspělost je jedním z hlavních rysů projektu, který v zásadě souhlasí s původním architektonickým návrhem. Celá dispozice je přes atria přirozeně provětrávána a v letním období v noci řízeně nachlazována. Intenzita umělého osvětlení je automaticky regulována a celý objekt je z hlediska provozních nákladů navržen jako energeticky vysoce úsporný.

Nová budova ČVUT vyrostla na pozemku s celkovou rozlohou téměř 7 000 m2. Celková podlažní plocha dosahuje 34 584 m2 a obestavěný prostor má kapacitu 147 041 m3.


Energeticky úsporný objekt

Budova ČVUT je vybavena centrálním building management systémem. Tato technologie má zajistit co nejúspornější a současně velmi komfortní provoz. Funkční prostory rozmístěné kolem tří krytých atrií jsou přirozeně prosvětlovány proskleným střešním pláštěm. Vnější fasádu budovy tvoří z části lícové cihly s tepelnou izolací, směrem do nádvoří jsou naopak fasády betonové a opláštění kvádrů poslucháren je provedeno z barevných, klempířsky zpracovaných plechů na dřevěném bednění. Okna chrání kovové žaluzie, portály v přízemí jsou vybaveny venkovními výklopnými roletami (resp. markýzami). „Stínicí prvky jsou řízeny centrálním automatickým systémem a jejich základní funkcí je chránit přirozeně větranou a chlazenou budovu před slunečním tepelným zářením,“ vysvětluje Ing. Petr Motýl, viceprezident společnosti Schneider Electric CZ, která měla inteligentní technologie na starosti. Centrální BMS (building management system), který zabezpečuje primárně komfort a kvalitu vzduchu ve vnitřních prostorách, je zde využit rovněž jako integrační centrála dalších technologií. Centrální software firmy Schneider Electric systém TAC Vista reguluje mimo jiné i chlazení budovy v letních měsících. To probíhá formou nočního nachlazování betonového skeletu, přičemž motory ovládající otevírání a zavírání oken jsou připojeny do Building Management Systému TAC Vista. Proces chlazení je tak plně automatizovaný.

Vytápění je řešeno prostřednictvím výměníku pára/voda s ekvitermními okruhy ústředního topení kombinovaného s podlahovým vytápěním. V suterénu je umístěna centrální jednotka vzduchotechniky, která dodává vzduch do celé budovy i všech jednotlivých zón. V každé z více než 40 zón, do kterých je budova rozdělena, je řízena kvalita vzduchu zcela samostatně, a to škrcením přiváděného vzduchu z centrální vzduchotechniky.

Čidlo kvality vzduchu (detektor CO2) monitoruje a vyhodnocuje obsazení prostoru a podle toho reguluje energetickou spotřebu vzduchotechniky. Pokud v konkrétní zóně žádní lidé nejsou, řídicí systém TAC Vista od společnosti Schneider Electric uzavře klapku přívodu vzduchu a sníží tak celkový výkon. Dalším způsobem omezení spotřeby energie je centrální nastavení podle časových plánů výuky. Podle zaplnění jednotlivých místností pak systém automaticky reguluje vedle kvality vzduchu i jeho teplotu. Řídicí systém TAC Vista reguluje rovněž osvětlení budovy a optimalizuje tak i spotřebu elektrické energie vydávané na svícení. „Osvětlení v řízených prostorech je děleno do 15 skupin a ovládat je možno jak celé skupiny, tak i jednotlivá svítidla,“ doplňuje Petr Motýl. Jednotlivé prostory jsou jednak vybaveny detektory přítomnosti osob a současně je časování osvětlení určováno také podle již zmíněných přednastavených časových plánů.


Osvětlení je však možné ovládat také ručně, systém pak monitoruje a reaguje na aktuální situaci. Pokud např. někdo rozsvítí a následně zapomene zhasnout, systém po určitém čase přepne světlo opět do automatického režimu a po kontrole (ne)přítomnosti osob světlo vypne. „Reálnou hodnotu energetické náročnosti budovy Fakulty architektury získáme, stejně jako u všech ostatních nových budov, až po roce ostrého provozu,“ dodává Petr Motýl. Dále pak říká: „Během celého životního cyklu domu je pro dosažení maximální energetické efektivity nezbytné nastavení jednotlivých systémů průběžně kontrolovat, seřizovat a měnit.“ Pravidelným odborným servisem lze podle Motýla dosáhnout ve spotřebách energií značných úspor a zajistit tak rychlejší návratnost celé investice. Schneider Electric CZ bude zajišťovat nastavení a doladění všech systémů budovy architektury podle konkrétních potřeb a požadavků po dobu 2 let tak, aby byl provoz úsporný a současně velmi komfortní pro studenty.

Platforma TAC VISTA je součástí řešení EcoStruxure od firmy Schneider Electric

EcoStruxure je systémová architektura, která propojuje 5 základních technologických okruhů: řízení budov a fyzickou bezpečnost, napájení, datová centra, řízení procesů a strojů. Architektura poskytuje nástroje pro řízení a monitorování všech energetických systémů v budovách, jako jsou například klimatizace, osvětlení, řízení motorů apod., a jednoduše a smysluplně integruje komunikaci mezi všemi těmito systémy. Majitel budovy, facility manager či finanční ředitel tak mají ucelený přehled o spotřebách všech energií v budově, aktuálnímu stavu všech systémů a uložených datech a díky přehledným reportům a výstupům mohou dále snižovat energetickou spotřebu a rychle reagovat na vzniklé problémy.

Možnosti dosažení úspor díky využití moderních inteligentních řídicích systémů budov se pohybují okolo 30 %. Propojením mezi řídicími systémy budov a IT vybavením je opět možné dosáhnout dalšího snížení energetických nákladů. Např. během nepřítomnosti osob v kanceláři nejen vypínat osvětlení, klimatizaci nebo topení, ale nově i vypnout PC, IP telefon, tiskárnu, FAX a další IT vybavení.










Čtěte také Plaketa Stavba roku 2011 na pražské Fakultě architektury odhalena

Ukázka vizualizace řídicího systému TAC Vista





Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.