Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

WACOtherm - zónová regulace topení s radiovým ovládáním II. Použití v praxi

V první části byl popsán princip fungování RF individuální zónové regulace topení. Nyní se seznámíme s použitím WACOtherm v praxi. Je to ideální zónová regulace například pro objekty s centrálním vytápěním, kde jsou jednotlivé místnosti užívány nepravidelně.

Kde lze využít WACOtherm

Zónová regulace topení je ideální pro:
  • Administrativní budovy
  • Multifunkční centra
  • Obchodní centra
  • Školy, školky
  • Sportovní centra
  • Hotely, penziony
  • Provozní budovy
  • Bytové domy, rodinné domy s centrálním vytápěním


WACOtherm - zónová regulace topení - schéma
WACOtherm - zónová regulace topení - schéma

WACOtherm – RF zónová regulace topení se skládá z následujících prvků

  • Řídící jednotka
  • Komunikační brána - gateway
  • Bezdrátové teploměry
  • Bezdrátové regulátory
  • Regulační hlavice


Řídící jednotka WACOtherm

WACOtherm - průmyslový počítač - řídící jednotka
WACOtherm - průmyslový počítač - řídící jednotka

průmyslová verze PC s upravenou verzí OS MS Windows a řídící aplikací FLEA, která je schopna kontrolovat neomezený počet místností. Aplikace umožňuje nastavit individuální harmonogram požadovaných teplot pro každou místnost. Aplikaci je možno ovládat lokálně i vzdáleně, prostřednictvím webového rozhraní – to znamená i z PDA nebo mobilního telefonu.



WACO ethernetová gateway WM868-RFE

WACO - ethernetová gateway
WACO - ethernetová gateway

slouží pro zprostředkování výměny dat mezi řídící jednotkou a radiovými prvky systému - teploměry a regulátory. Modul má jeden komunikační port typu ethernet 100-BaseTX se standardním konektorem RJ45. Slouží pro řídící jednotku jako adaptér pro radiovou komunikaci.



WACO bezdrátový teploměr WM868-TI

WACO - bezdrátový teploměr
WACO - bezdrátový teploměr

slouží pro měření referenční teploty v regulované zóně (místnosti). Může se použít i pro orientační měření teploty v libovolné části objektu. Rozsah měřených teplot je (0 ÷ 70) °C, s rozlišením 0,1 °C a přesností 0,5°C. Modul je určen pro instalaci do vnitřního prostředí a je napájen interní baterií s kapacitou 2 Ah. Při přenosu dat s optimální periodou 5 minut je garantována životnost baterie minimálně 2 roky.



Bezdrátový regulátor WACOtherm (WTR-868)

WACOtherm - bezdrátový regulátor s napájením ze zásuvky
WACOtherm - bezdrátový regulátor s napájením ze zásuvky

slouží k ovládání regulačních hlavic (servopohonů) v regulované zóně (místnosti). Regulátor přijímá radiové povely od řídící jednotky a spínání ovládacího napětí 24V na jednotlivé regulační hlavice v místnosti. Regulátor má modulární koncepci, základní sestava regulátoru obsahuje vždy napájecí zdroj a jeden radiově ovládaný spínač WM868-DO4. V tomto základním provedení může regulovat až 4 nezávislé kanály (zóny) a v každém kanále spínat až 4 regulační hlavice současně.

WACO expandér
WACO expandér
V případě požadavku na vyšší počet kanálů nebo vyšší počet regulovaných hlavic lze sestavu doplnit o jeden nebo několik expandérů WX-DO4 - každý expandér může ovládat další 4 kanály po čtyřech hlavicích. V případě požadavku na detekci přítomnosti osob v místnosti pomocí PIR čidel lze regulátor alternativně osadit spínačem WM868-DIO, který spíná pouze 2 kanály, ale má navíc 2 vstupy pro PIR čidla.



Regulační hlavice (servopohon) 24 V

WACOtherm - regulační hlavice
WACOtherm - regulační hlavice

regulační hlavice se připojuje k radiátorovému ventilu místo klasické (termostatické, ruční...) radiátorové hlavice se závitem M 30 x 1,5. K hlavici můžeme dodat redukce pro jiné typy radiátorových ventilů. Hlavice je napájena stejnosměrným napětím 24 V a její odběr činí cca 2W. Dle konkrétní situace a účelu lze použít variantu hlavice, která je v základním stavu (bez napětí) zavřená, nebo opačný typ, který je v základním stavu otevřený.



WACOtherm – RF zónová regulace topení – instalace

Instalaci a konfiguraci systému WACOtherm provádí firma Softlink s.r.o.

Radiátory v zónách zbavíme ručních ventilů, zkontrolujeme závity a nasadíme regulační hlavice. Hlavice jsou ovládány kabelem přímo z výstupů regulátoru. K instalaci kabelů se používají přiměřené elektroinstalační lišty.

WACOtherm - napájení bezdrátových regulačních hlavic
WACOtherm - napájení bezdrátových regulačních hlavic

Regulátor je umístěn tak, abychom optimalizovali délky k jednotlivým hlavicím radiátorů. Jeden regulátor může obsluhovat několik zón. Regulátor je vhodné instalovat v optimální vzdálenosti od zásuvkového okruhu. Krabici s moduly WM868-DIO4 a WX-DO4 lze pověsit na stěnu, např. vedle radiátoru.

WACOtherm - umístění bezdrátového regulátoru
WACOtherm - umístění bezdrátového regulátoru

Do každé zóny jsou umístěny teploměry (čidla), které lze instalovat snadno nalepením na teplotně stabilní místo, to znamená, že teploměr nemůže být například u okna nebo u stoupačky s teplou vodou či těsně u dveří, které vedou z místnosti ven apod.

Příklad správného umístění teploměrů:

WACOtherm - umístění bezdrátového teploměru
WACOtherm - umístění bezdrátového teploměru
WACOtherm - umístění bezdrátového teploměru


Do místností (zón), ve kterých bude zapojena detekce osob, umístíme čidlo do pozice obvyklé pro pohybová čidla.

Po technické instalaci je potřeba propojit průmyslový počítač s ethernetovou bránou WACO Ethernet GateWay, nainstalovat softwarovou aplikaci a zadat radiové adresy všech radiových modulů - regulátory a teplotní senzory. Moduly jsou předkonfigurované. V minulém článku o popisu principu fungování WACOthermu jsme zmínili, že zónová regulace může spolupracovat s kotlem s ekvitermní regulací a se spínáním oběhového čerpadla. Toto je potřeba rovněž implementovat při procesu konfigurace systému. Systém WACOtherm je otevřený a lze jej doplňovat o další radiové prvky.

Po spuštění aplikace pro zónovou regulaci topení zaškolíme uživatele do způsobu zadávání zón, nastavování teplotních programů a také kde se připojit na svůj profil prostřednictvím internetu. Výstupní data jsou jednoduchá, přehledná a on-line – aktualizace dat probíhá každých 5 minut.

WACOtherm - printscreen výstupu zónové regulace
WACOtherm - printscreen výstupu zónové regulace

Doba trvání instalace WACOtherm – RF zónové regulace topení

Konkrétní instalace RF zónové regulace s 9 zónami, 12 místnostmi a 26 radiátory, včetně zprovoznění aplikace a uvedení do činnosti trvá zhruba 2 dny.

Doba instalace WACOtherm se úměrně prodlužuje s velikostí objektu. Instalaci zónové regulace topení WACOtherm je možno provádět za běžného provozu budovy.

Základní rysy WACOtherm – RF zónová regulace topení

  • nízké náklady na realizaci systému dané nízkými cenami komponentů a využitím radiové technologie pro přenos dat
  • snadná a rychlá instalace díky využití radiové technologie, s minimálními zásahy do budovy
  • jednoduché ovládání z libovolného počítače přes lokální síť i přes Internet poskytuje uživatelům maximální komfort (teplotní program lze nastavit nejen z domácího PC, ale i z PDA nebo mobilního telefonu)
  • dokonalý systém regulace založený na nejmodernějších PID-algoritmech zajišťuje maximální úspory nákladů na topení
  • možnost integrace do systému pro komplexní správu a monitoring nemovitostí CEM

Pro konkrétní informace nebo poptávku nás, prosím, kontaktujte na www.softlink.cz

 
 
Reklama