Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody temperovaných ploch

Podlahové topení v novostavbách je naprosto běžnou záležitostí. Ale i ve starších nemovitostech se dodatečně instaluje stále častěji. I při renovacích se dá podlahové nebo stěnové vytápění instalovat bez problémů.

Při rozhodování o tom, zda starší dům podlahovým topením vybavit, hrají důležitou roli dva důvody. Zaprvé: výrazně nižší teplota na přívodu u plošného vytápění, a tím značné úspory energie. Zadruhé: sálavé teplo vytvářející útulné, příjemné klima. I při renovacích se dá podlahové nebo stěnové vytápění instalovat bez problémů. Ale právě mezi těmi, kdo o renovaci uvažují, panuje vůči tomuto „novému“ způsobu vytápění ještě velká nejistota. V následujícím textu přibližujeme pouze několik výhod, které tento způsob vytápění nabízí.

Větší komfort bydlení

Zejména v koupelně, ale i v místnostech se studenými kamennými podlahami nebo dlažbou je příjemné chodit naboso, pokud jsou dobře temperované. To je výhoda, kterou ocení nejen ženy!

Rovnoměrné temperování

Každý to zná, topení běží na maximum, v jednom koutě místnosti je strašně horko, v jiném stále chladno. Nebo: nohy jsou studené, ačkoli máte pocit, že je vlastně příliš teplo. Vinu nese nedostatečná horizontální a vertikální distribuce tepla. Moderní systémy plošného vytápění, jako jsou systémy Fonterra společnosti Viega, vytápějí podlahu a případně stěny nebo stropy rovnoměrně a s podstatně nižší konvekcí vzduchu. Výsledkem je ideální teplotní profil v celé místnosti.

Větší volnost při rozvrhování zařízení, a to i ve velmi malých místnostech

Především v malých prostorách a místnostech se zkosením střechy určují topná tělesa, nakolik můžeme při zařizování interiéru popustit uzdu své fantazii. Také při plánování koupelny a kuchyně bývají topná tělesa na stěnách často omezením. Systémy podlahového vytápění, jako jsou systémy Fonterra společnosti Viega, temperují místnost, aniž byste je viděli, a to tak, že teplo přenášejí rovnoměrně podlahami, stropy a stěnami. Výsledkem je dostatek místa pro nábytek a ještě více možností pro individuální zařízení prostoru. A kromě toho platí v zásadě i u podlahového vytápění, že máte volný výběr podlahových krytin.

Méně alergenů cirkulujících ve vzduchu

Alergici vědí, že čím méně vzduchu např. topná tělesa zvíří, tím méně alergenů ve vzduchu cirkuluje. Tím menší mají obtíže. A protože by se lidé s alergií na pyly a prach v domácnosti měli pokud možno vzdát koberců, nabízí podlahové topení i bez koberců útulné teplo namísto studené podlahy.

Minimalizace tvorby plísní

Ve studených koutech nebo v okenních špaletách dochází vlivem tepelných mostů rychle k tvorbě plísní. U zdravého člověka mohou jejich spory, které se uvolňují, vyvolávat alergie. U alergiků navíc zhoršují příznaky. Vytápěním velkých ploch, jako např. podlahy, lze snížit teplotní rozdíly v místnosti. Aktivně se tak předchází tvorbě plísní.

Ekonomičnost

Klasická topná tělesa vyžadují teplotu na vstupu 70 °C. Vodu, která se dostává do topného systému, je tak nutné ohřát minimálně na 70 °C. V porovnání s tím pracuje podlahové topení při stejném komfortu bydlení s teplotami přívodu pouze 35 °C. Dá se tak ušetřit až 20 % primární energie. U podlahového topení zpravidla stačí nižší teplota místnosti k dosažení optimálního pocitu tepelné pohody. Snížení teploty v místnosti o 2 °C (např. na 20 °C namísto 22 °C) přitom navíc znamená úsporu energie cca 10 až 12 % za rok.

Lepší klima v místnosti

(Foto: Viega)

Většina lidí se cítí příjemně při teplotě v místnosti od 20 do 22 °C. Překvapivé je ale to, že optimální pocit pohodlí se u plošného vytápění dostavuje již při teplotě, která je v průměru o 2 °C nižší. Je to způsobeno sálavým teplem, výrazně menším pohybem vzduchu a optimálním rozvrstvením teplot. U podlahového topení se teplo přenáší rovnoměrně přes celou plochu podlahy. Teplo se rozvrstvuje rovnoměrně. Nedochází k přehřívání v blízkosti topných těles ani ke vzniku studených ploch. Teplotní rozdíl ve výšce hlavy a nohou je výrazně nižší.

Systémy sálavého plošného vytápění Viega umožňují rovnoměrné horizontální a vertikální vyzařování tepla do místnosti(Foto: Viega)

Systémy sálavého plošného vytápění umožňují rovnoměrné horizontální a vertikální vyzařování tepla do místnosti. Rozdíly teplot ve výšce hlavy a nohou, mezi venkovní a vnitřní stěnou jsou přitom tak nízké, že je téměř nepostřehnete. Výsledkem je příjemné a útulné teplo.

Komfortní řešení: u plošného vytápění se teplo v místnosti rozptyluje rovnoměrně. Sálavé teplo, které člověk vnímá jako mnohem příjemnější než teplo vyzařované topnými tělesy, navíc umožňuje navolit nižší teplotu v místnosti. To přináší úsporu energií.


V koupelně lze při renovaci většinou postupovat velmi rychle. Pomocí systému Fonterra Reno společnosti Viega k temperování ploch lze modernizaci provést jednoduše, čistě a přitom rychle.

systému Fonterra Reno společnosti Viega k temperování ploch v koupelně při renovaci(Foto: Viega)

Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama