Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový potěrový systém - mimořádně tenký a rychle pochůzný

Nový systémFonterra Base Flat 12 pro podlahové vytápění: nízká stavební výška, navzdory cementovému potěru.

Při instalaci podlahového vytápění musí být často z důvodu rámcových stavebních podmínek použity speciálně upravené systémy. V jednotlivých případech to může být velice náročné. Společnost Viega nabízí prostřednictvím systému Fonterra Base Flat 12 hospodárnou alternativu: tento nový systém se sice zpracovává obdobně jako standardní mokrý systém – ale za použití speciální přísady obsažené v cementovém potěru. Díky tomu je stavební výška systému s použitím desky smart pouze 35 mm, s použitím s deskou ND11 45 mm.

Systémy podlahového vytápění na bázi instalace za mokra jsou používány téměř výhradně v novostavbách. Ty mohou zpravidla poskytnout dostatečnou stavební výšku k instalaci. Při rekonstrukcích stávajících objektů vypadá situace mnohdy zcela jinak. Rovněž zatížitelnost podlah je zde často omezena. Doposud bylo možné tento problém řešit pouze pomocí systému na bázi instalace za sucha s pomocí zalévacích hmot, neboť konvenční potěr vyžaduje vždy překrytí o minimálně tloušťce 30 mm.

Díky systému podlahového vytápění Fonterra Base Flat 12 od společnosti Viega lze nyní realizovat potěrové konstrukce s nízkou stavební výškou: při použití nopové desky smart, PB trubek 12 x 1,3 mm a potěru, činí celková stavební výška pouze 35 mm. Pokud se použije izolovaná nopová deska ND11, docílí se stavební výšky 45 mm. V obou případech je tedy překrytí nopové desky 15 mm, což je dostačující proto, aby byly splněny veškeré požadavky v oblasti soukromé bytové výstavby pro maximální užitečné zatížení 2 kN.


Díky nové přísadě umožňuje systém Fonterra Base Flat 12 použít obzvlášť tenké cementové topné potěry a to pouze se sílou překrytí nopové desky 15 mm. (Foto: Viega)

Nižší hmotnost a kratší doba vytvrzení
Díky nízké stavební výšce se zároveň snižuje i hmotnost nové podlahy. Fonterra Base Flat 12 je tedy nejlépe vhodná v budovách s problematickou statikou, jako jsou např. starší budovy s dřevěným trámovým stropem.

Speciální přísada do potěru společností Viega přispívá k značnému zkrácení doby schnutí, než je obvyklé u tradičních potěrů. Proces vytvrzení je u systému Fonterra Base Flat 12 pouze 5 dnů místo běžných 21 dnů. Od šestého dne lze zahájit počáteční zátop.

Velice dobrý přenos tepla
Přenos tepla je u plošných podlahových systémů vytápění Fonterra optimální. Díky perfektní poloze PB trubek v nopové desce je trubka zcela zalitá potěrem. Díky tomu je přenos tepla do místnosti bezztrátový a zajišťuje navíc díky úspoře energie typické pro tento systém snížení nákladů na vytápění.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama