Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sálavé radiátory do podlahy před prosklené stěny

Interiéry moderní architektury s prosklenou fasádou účinně vytápí sálavé podlahové radiátory, které vytváří před oknem sálavou tepelnou clonu a přispívají k mikrobiální čistotě vytápěného prostoru.

Do současné doby se nepříznivé tepelné vlastnosti prosklených plášťů u většiny budov řeší podlahovými konvektory, které využívají ke sdílení tepla přirozené nebo nucené konvekce.

Z hlediska požadavku na hygienu bydlení a životní prostředí se stávají podlahové konvektory úložištěm prachu a nečistot i mikrobiálního původu. V praxi běžně dochází k zanedbávání údržby a očisty podlahových konvektorů z důvodu náročného zpřístupnění vnitřních částí podlahového konvektoru odejmutím pochozí mřížky a odklopením výměníku tepla s ventilátorem. Akumulace prachových částic se stává živnou půdou pro růst a množení mikroorganismů. Zejména u nízkoteplotních soustav s provozní teplotou teplosměnných ploch do 50 °C nedochází k termické desinfekci, ale naopak dochází k podstatně vyšší mikrobiologické zátěži. V topném období podlahové konvektory s ventilátorem víří a vhání kontaminované prachové částice mikroorganizmy do vytápěného prostoru a jejich koncentrace vytváří zdravotně závadné ovzduší.

Celý článek.


ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.

 
 
Reklama