Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Navrhněte a výpočítejte si podlahové vytápění pomocí programu TechCON

Společnost Atcon systems vyvinula projekční výpočtový program TechCON, který slouží pro profesionální návrh podlahového vytápění i s výpočtem dimenzí, tlakových ztrát a vyregulováním otopné soustavy.

Podlahové vytápění se v našem programu navrhuje opravdu jednoduše, zadáte si skladbu podlahy, v půdorysu určíte plochu jednotlivých okruhů. V případě velkých tlakových ztrát nebo velké délky potrubí v okruhu, můžete velmi snadno rozdělit okruh na více částí pomocí manuálního dělení okruhů, a to nakreslením čáry přes okruh. Tento způsob Vám umožňuje rozdělit okruh přesně podle potřeb projektu, což je obrovská výhoda oproti tabulkovým programům. Podlahové vytápění je možné libovolně kombinovat s otopnými tělesy.

Rozdělovač Vám nabídne program sám podle počtu vývodů a výrobce. Potrubí kreslíte do půdorysu stejným způsobem jako čáry v programu AutoCAD (přívod a zpátečka se kreslí zároveň), stoupací potrubí se zadá pomocí výšek. Do projektu si taktéž můžete vložit ventily, čerpadla a další armatury. V TechCONu je možné navrhnout i zdroj tepla, kde program nabídne kotle na základě požadovaného tepelného příkonu.

TechCON sám sestaví výpočtový model a navrhne potřebné dimenze potrubí, vypočítá teploty podlah na okruzích, teplotní spády, výkony, určí rozteč trubek a nastaví škrcení ventilů na rozdělovači a také nastaví ventily. Všechny vypočítané parametry si můžete libovolně měnit. Program zároveň kontroluje správnost návrhu a na případné chyby Vás upozorní.

Chlazení se v TechCONu navrhuje stejně jako vytápění, s tím rozdílem, že při zadání místností zvolíte, jaké jsou tepelné zisky v místnostech, a při výpočtu zadáte, že chcete počítat chlazení.

Po vytvoření projektu, zapnete funkci specifikace a program Vám spočítá všechny použité prvky v projektu a přiřadí k nim ceny.

Postup návrhu a výpočtu jednoduchého podlahového vytápění naleznete v následujícím videu

 
 
Reklama