Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pokládka elektrického podlahového vytápění - otázky a odpovědi

Redakce TZB-info natáčela realizaci elektrického vytápění v rodinných domech, které se stavěli v Ostravě Třebovicích a hrubá stavba 6 rodinných domů ze systému YTONG byla hotova do 25 pracovních dnů. Otázky k elektrickému podlahového vytápění jsme položili dodavateli i montážní firmě.

Redakce TZB-info natáčela realizaci elektrického vytápění v rodinných domech, které se stavěli v Ostravě v rámci zajímavé akce: hrubá stavba 6 rodinných domů ze systému YTONG v Ostravských Třebovicích do 25 pracovních dnů.

Před Vánoci 2014 byla hrubá stavba 6 RD dokončena. Provedeny byly všechny obvodové zděné konstrukce, dokončeny byly střechy a osazena okna. Naplno probíhaly elektrikářské práce.
Rozvedeny byly kabely silové elektřiny a právě probíhala montáž elektrického podlahového vytápění FENIX ECOFLOOR PSV firmou SP Elektro.
Zvolen byl topný systém s umístěním topných kabelů přímo na podlahovou izolaci, zalitých do anhydritového potěru. Regulace vytápění je v jednotlivých místnostech zajištěna elektronickými programovatelnými termostaty FENIX TFT s dotykovým displejem.

K montáži jsme měli několik otázek.

Otázky pro dodavatele podlahového vytápění Fenix Trading s.r.o.

Redakce TZB-info: Podle čeho se rozhoduje zda jsou pro konkrétní instalaci vhodné kabely, rohože nebo folie?

Rozhoduje skladba podlahové konstrukce, typ podlahových krytin a v případě více možných řešení pak samozřejmě přání zákazníka.
Pokud se jedná o zalití topného systému do betonu, anhydritu, lze volit topné okruhy i topné rohože.
Při instalaci přímo pod krytinu nebo u suchých skladeb podlah se volí topné okruhy/rohože do místností s dlažbou, topné fólie Ecofilm F pak do místností s plovoucími podlahami.

TZB-info: Kdy potřebuje na realizaci zákazník firmu, která vše položí a zapojí a kdy stačí "elektrikář až na konec" – při realizaci svépomocí?

V podstatě je vždy možné topný prvek položit svépomocí, nutné je dodržet podmínky pro instalaci. Veškeré elektrické zapojení a měření musí již provádět osoba s odpovídající elektrokvalifikací.

TZB-info: Proč se v realizaci na videu pokládá kabel před vyzděním příček? Jak je tento případ častý oproti pokládce do již hotových místností? A co je vhodnější?

Jde zřejmě o postup daný stavebním projektem, kdy následuje vylití podlah jako jedné monolitické desky a řezání dilatací probíhá po vylití podlahy (dle projekčních podkladů). Instalace elektrického vytápění je na tomto kroku nezávislá, vždy musí být dodrženy podmínky pro instalaci - minimální odstup topného kabelu 5cm od stěn a zařizovacích předmětů bránících odvodu tepla. Topný kabel nesmí přecházet přes dilatace - nemůže se tak stát, že by došlo k instalaci pod budoucí příčku nebo přes dodatečně zhotovenou dilataci.

TZB-info: Když má zákazník hotové podlahy pro teplovodní vytápění, je možné ještě v tuto chvíli změnit realizaci na elektrické a co to v praxi znamená?

Pokud jsou teprve položeny tepelné izolace, lze na místo systémového polystyrénu pro pokládku teplovodního vytápění položit "obyčejný"podlahový polystyrén a topný systém nahradit el. topnými kabely, rohožemi.
V případě, že jsou již trubky teplovodního vytápění zality v betonu, anhydritu a přesto je uvažováno o změně topného systému (což nepředpokládám), lze instalovat topné rohože/kabely do tmelu pod dlažbu, do místností s plovoucími podlahami topné fólie Ecofilm F.
V obou případech je třeba doplnit elektroinstalaci o napájení elektrických topných systémů, regulaci. A dále zajistit, pokud nebyla zajištěna, přímotopnou sazbu D45d.

Otázky pro realizační firmu Satro servis s.r.o.:

TZB-info: Za jak dlouho je hotová pokládka v místnostech velikosti běžného rodinného domu + betonáž + uvedení do provozu?

Pokládka podlahového topení je hotova za zhruba 1 až 2 dny dle velikosti a náročnosti pokojů. Betonáž viz stav. firma a uvedení do provozu PT je cca 1den.

TZB-info: Vy jako elektrikářská firma - co vše uděláte? Montáž až do zprovoznění včetně revize? Pokud ne, kdo provádí zbývající práce?

My zajištujeme podlahové topení od roztažení kabelů, položení podlahového topení až po zapojení kabelu podlahového topení.

TZB-info: Jak dlouho již montujete elektrické topení?

Podlahové topení montuji cca 11 let.

TZB-info: Je něco, čím jsou tyto zakázky jiné? Nebo na co byste zákazníky upozornil?

U tohoto podlahového vytápění je výhodné, že se dá regulovat v každé místnosti. I když jsou i centrální regulace, které se dají ovládat z jednoho místa a systém je pak úspornější, ale s tím jsem se zatím v praxi nesetkal, jen jsem o tom četl.

TZB-info: Děláte realizace elektrického vytápění i v bytových domech?

V bytových domech děláme podlahové topení převážně v koupelnách, ale kladly jsme i ecofilm pod plovoucí podlahu.

TZB-info: Děláte i běžné elektroinstalace, případně jiné činnosti?

Děláme bytové i průmyslové elektro instalace, montáž domácích telefonů, MaR, opravy a montáž hromosvodů a servis plynových kotlů.

Děkuji za odpovědi. Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce

O firmách:

  • Satro servis s.r.o. nabízí kompletní služby v oblasti elektroinstalací, hromosvodů, měření a regulace topení.

  • Dodavatel stavby společnost Ing. Daniel Kozel - DK1 vznikla v roce 1991. V současné době rozvíjí své aktivity v pěti oblastech - projekce, realizace, prodej stavebnin, prodej kameniva a paliva, doprava a mechanizace.

  • Fenix Trading s.r.o. vyrábí a prodává elektrické vytápění: rohože ECOFLOOR pro podlahové vytápění, topné folie ECOFILM pro podlahové a stropní vytápění, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, ochranu topnými kabely před sněhem a ledem, aku kamna a regulaci.
 
 
Reklama