Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní systém regulace přináší tepelné pohodlí i úsporu

Nejen správně zvolené trubky, způsob vytápění pomocí radiátorů nebo podlahového topení, kotel, ale i moderní chytrá regulace je základem dobře fungujícího systému topení a chlazení. Proto Wavin Ekoplastik přichází na trh s novým systémem regulace podlahového topení a chlazení Sentio, který pro něj vyvinula česká firma Jablotron.

Tento moderní systém regulace je vybaven umělou inteligencí a lze jej řídit i pomocí mobilní aplikace, která je k dispozici ke stažení zdarma pro operační systémy Android a iOS.

Centrální řídicí jednotka

Srdcem systému Sentio pro vytápění a chlazení je Centrální řídicí jednotka (CCU). CCU lze použít až s 24 drátovými nebo bezdrátovými termostaty nebo senzory a může ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro řízení až osmi různých zón. Navíc jednotka disponuje pěti teplotními vstupy a dvěma výstupy. Centrální jednotka má ještě k dispozici dva výstupy s napětím (230 V) a dvě relé pro ovládání čerpadel. CCU lze rozšířit pomocí rozšiřujících modulů, které umožní větší počet vstupů/výstupů. K CCU jsou připojeny příslušné periferie pro získávání informací – termostaty a sensory. Na základě těchto informací je pak řízena teplota v místnostech.




Nastavení a ovládání

Ke zprovoznění systému slouží dotykový display, který nemusí být stálou součástí systému a montážní firma si ho může po nastavení systému odnést s sebou. Nastavení a uvedení do provozu může probíhat i přes PC. Systém pak lze uživatelem ovládat i z mobilního telefonu pomocí aplikace, která je k dispozici jak v češtině, tak i v celé řadě dalších jazyků.

Termostaty a čidla

Systém Sentio nabízí dva základní typy externích snímačů teploty, kabelový a bezdrátový. Venkovní teplotní čidlo, které musí být instalováno na severní straně budovy a chráněné před slunečním svitem, předává centrální řídicí jednotce informace o venkovní teplotě, pokojové termostaty a čidla zase poskytují potřebné informace o teplotách v místnostech, které musí CCU řídit. Požadovanou pokojovou teplotu lze nastavit přímo na termostatu, nebo pokud je CCU připojena na internet, tak i přes aplikaci pomocí PC nebo mobilního telefonu. Sledování teplot uvnitř i venku je důležité pro zajištění co nejefektivnějšího řízení systému a snížení spotřeby energie.


Umělá inteligence pro lepší tepelný komfort

Softwarové prostředí regulačního systému má integrovanou umělou inteligenci. Systém díky tomu dokáže sám reagovat na aktuální situaci. Například pokud uživatel nastaví, že chce mít v místnosti v 6 hodin ráno příjemných 23 stupňů, systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se na ni ještě dříve, než 6. hodina udeří.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...