Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Samoregulační kabel – mozek inteligentního topení

Schopnost rozpoznat a přizpůsobit se, to je jedno z hlavních kritérií inteligence. A takovou, v technickém světě ojedinělou schopností, disponují samoregulační kabely Raychem.

Nízkoenergetické domy jsou trendem a od 1. ledna 2020 i povinností. Stavět bude možné jen nZEBy a domy v pasivním standardu. S těmito standardy úzce souvisí i otázka vytápění. V tomto smyslu je novým faktorem skutečnost, že mnohem více než na vlastním výkonu bude záležet na možnosti a rozsahu regulace topného systému a jeho flexibilitě. Pro starší domy a rekonstruované stavby je pak možnost zavedení úsporných topných systémů s nízkými vstupními náklady, dlouhou životností a minimálními náklady na údržbu faktorem určujícím.

Chytré řešení

Z těchto hledisek se jeví jako velmi účinné velkoplošné zdroje nízkoteplotního sálavého tepla, kterému pro dosažení srovnatelného tepelného komfortu postačí teplota o 2 až 3 stupně Celzia nižší než systémům konkurenčním. Jejich využitím lze dosáhnout rovnoměrnějšího rozložení teploty v místnosti a tím také výrazně omezit proudění vzduchu. Zamezí se tak víření prachu, což – kromě jiného, vytváří prostředí vhodné pro alergiky.

Z hlediska vstupních nákladů, provozních nákladů, úspornosti stavebních úprav i flexibility, je v současnosti dominantním hráčem v této oblasti elektrické podlahové vytápění. Použitím moderních termostatů pak lze naprogramovat chytré prostředí, které zajistí požadované teploty v určitých místnostech, v určitou dobu a v požadované výši. Regulace zároveň ochrání kabely elektrického podlahového topení proti přehřátí a nášlapnou vrstvu podlahy proti tepelnému poškození.

O level výše – inteligence


Značka Raychem je vlastníkem patentového řešení, které výše uvedený princip velkoplošného sálavého systému posouvá ještě úroveň výše, na úroveň inteligentního topného systému. Na našem trhu je znám podlahový úsporný systém T2Reflecta, jehož jádrem je inteligentní topný kabel T2Red. „Inteligence“ kabelu T2Red je daná až neuvěřitelnou schopností rozpoznat okolní teplotu a přizpůsobit se jí. Mluvíme o samoregulační schopnosti kabelu, který dokáže v návaznosti na vývoj okolní teploty topit doslova na každém milimetru s jinou intenzitou. „Usoudí-li“ inteligentní kabel, že je to nutné, může například snížit výkon na metrovém či delším úseku. Před ním a za ním ale bude topit se stejnou intenzitou. Tentýž princip se odehrává i opačně – topný kabel zvýší výkon na úseku, kde je více ochlazován. Za určitých okolností se ovšem může také stát, že bude topit pouze 1 mm z celé své délky. O tom všem dokáže rozhodnout kabel sám. Jak je to možné?

Chytrost v principu

Padesát let starý patent je založen na principu vodivého jádra kabelu. Mezi dvěma paralelními vodiči je nataven polymer s vodivými částicemi uhlíku, které fungují – obrazně řečeno, jako příčné elektrické odpory. Pokud okolní teplota klesne, jádro se mikroskopicky smrští a počet elektrických cest v jádře se zvýší. Tím vzniká situace pro více tepla. Pokud okolní teplota stoupne, jádro se roztáhne a počet elektrických cest se sníží. Tím vzniká méně tepla. S okamžitou platností tak reakce jádra zamezuje nebezpečím vznikajícími náhlými teplotními zisky, způsobenými například slunečním svitem, větším množstvím osob apod., které mohou být v určitých případech natolik významné, že teplota podlahy přestoupí únosnou mez.

Samoregulační kabely Raychem, resp. topné jádro reaguje na teplotu od ostatních zdrojů tepla – sluneční záření, elektrická zařízení či osvětlení dopadající na určitá místa podlahy, a automaticky podle nich přizpůsobuje v daném místě svůj topný výkon. Více tepla vydává kabel v chladných místech okolí oken a dveří a méně tepla v teplých místech pod koberci, nábytkem apod. V celé místnosti je tak zajištěno vždy rovnoměrné teplo. Topný kabel se nepřehřeje, což například umožňuje neomezené přemísťování nábytku. Kromě zajímavého způsobu regulace přináší tento systém, který se hodí pod všechny druhy podlah v suchých i vlhkých místnostech, také nezanedbatelnou 20 % úsporu energie.





Originál je jen jeden

Samoregulační kabel Raychem je originál, který se díky svým vlastnostem a padesátileté existenci stal terčem mnohých snah o napodobení (T2Red je na trhu 20 let). Existuje několik výrobků papírově se honosících podobnou samoregulační technologii. Odlišnost je v tom, že buď nefungují tak dobře, nebo mají kabely příliš krátkou životnost (Raychem dává záruku 12 let s možností rozšíření na 20 let). V čem je tedy tajemství, které ani dnešní technologické firmy nedokáží odhalit? Tajemství je dávno odhalené, ale kupodivu jej jiní v této kvalitě nedokáží vyrobit.

Když dva dělají stejný kabel

Jak to funguje, když patent má Raychem, ale kabel těchto parametrů vyrábějí i jiné firmy? „Pro levnější a méně kvalitní výrobky se používají topná jádra, která se vyrábí chemickou cestou, ale neozařují se, takže kvalita je odlišná, zejména z dlouhodobého hlediska“, říká Miroslav Kašák z Raychemu. Raychem zásadně vyrábí od začátku této technologie z prvotřídních japonských materiálů, které jsou pak vystaveny speciálnímu ozařování.

Vše ale není jen o známé technologii a kvalitě materiálu. Je to jako když kuchař strčí prst do těsta a přesně ví, co tam chybí. „Máme v provozu topné kabely fungující více než 30 let“, dodává k tomu Miroslav Kašák.


Raychem topné systémy
logo Raychem topné systémy

Elektrické topné systémy. Vynálezce samoregulační technologie. Úsporné elektrické podlahové topení, ochrana okapů a svodů, venkovních ploch a potrubí. Detekce úniku kapalin s mimořádnou přesností. HWAT - Energeticky a ekonomicky úsporný systém pro ...