Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se dělá teplovodní podlahové vytápění FV Comfort

Tepelnou pohodu v rodinném domě, který jsme navštívili s kamerou, bude zajišťovat teplovodní podlahové vytápění FV Comfort od společnosti FV Plast s tepelným čerpadlem alpha innotec jako zdrojem tepla. O návrh celého systému se pro investora postarala společnost HP Energy.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Pokládka podlahového vytápění probíhá po položení tepelné izolace na hrubou podlahu domu. Začíná se pokládkou systémové desky, na kterou se budou připevňovat samotné rozvody.

Systémovou desku tvoří podlahový expandovaný polystyren a speciální kašírovaná fólie. Ta zajišťuje několik funkcí. Hliníková vrstva na fólii usměrňuje tepelný tok od podlahového vytápění, tvoří separační vrstvu mezi polystyrenem a cementovým potěrem nebo anhydritem, je na ni vyznačena geometrie pro pokládku smyček podlahového vytápění a v neposlední řadě drží sponky, kterými se smyčky trubek připevňují k podkladu.

Přečtěte si také Výběr tepelného čerpadla vzduch-voda pro vytápění bungalovu Podívejte se na video ze stejného domu

Od obvodových konstrukcí místností se deska odděluje speciálním páskem. Pásek eliminuje účinky dilatačních pohybů budoucí hotové podlahy od teplotní roztažnosti dané rozdílem teplot při běžícím a vypnutém vytápění.

Po položení systémové desky a slepení přesahů fólie již následuje pokládka samotných smyček podlahového vytápění z trubek FV Multipert-AL. Jedná se o trubky s hliníkovou vložkou, která zajišťuje poddajnost trubek pro snadnou pokládku v ohybech.

Výkon podlahového vytápění je dán mimo jiné roztečí trubek. Větší výkon, a tedy hustější pokládka trubek, je obvykle vyžadován u otvorů v obvodové konstrukci, v koupelnách, v prostorech s větším pohybem osob apod.

Trubky se pokládají formou meandru nebo spirály. Spirála je častější způsob pokládky, používá se zejména u obytných místností, meandr se používá nejvíce na chodbách. Přívodní a zpětné potrubí z místnosti je napojené na rozdělovač a sběrač přivádějící topnou vodu od zdroje tepla.

Přečtěte si také Instalace tepelného čerpadla vzduch-voda od společnosti alpha innotec Podívejte se na video ze stejného domu

Instalaci zdroje tepla, kterým je tepelné čerpadlo alpha innotec, se věnujeme v dalším pokračování. Uvidíte i záběry ze spouštění čerpadla a náběhu teplot v podlahovém vytápění snímaném termokamerou Testo 883.

 
 
Reklama