Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kombinace materiálů a kvalita spojů zvyšuje životnost rozvodů vody a topení

Klíčovým článkem rozvodů vody a topení je kvalita materiálu potrubí a těsnost spojů. Platí to hlavně pro systémy, jejichž oprava je z podstaty komplikovaná a nákladná, například proto, že jsou uloženy v obtížně přístupných prostorách. Nejvhodnějším konceptem pro tlakové rozvody se ukazují být vícevrstvé trubky, které kombinují ty nejlepší vlastnosti plastových a kovových rozvodů, spojované lisovacími nebo násuvnými tvarovkami z plastu a kovu.

Rozvody topení jsou namáhány jak provozním tlakem, tak teplotami, proto je zde více než v jiných případech na místě otázka kvality použitých materiálů a technologií. Rozvody jsou mnohdy vedeny v obtížně přístupných prostorách nebo jsou – jako je tomu u podlahového vytápění – jednoduše nepřístupné. Nefunkčnost rozvodů, ať už z důvodů mechanického poškození či nekvalitního materiálu, znamená zpravidla nemalé časové i finanční náklady navíc.

Trendem je vícevrstvé potrubí

Kvalitativně i funkčně nejdokonalejším řešením realizace tlakových rozvodů dneška je použití vícevrstvého potrubí. Vícevrstvé trubky jsou složeny z vnitřní vrstvy tvořené síťovaným polyethylenem typu PE-Xc, který trubkám zajišťuje dlouhodobou odolnost proti vysokým teplotám a tlakům. Druhou vrstvu tvoří natupo svařený hliníkový plášť a třetí vnější ochranná a designová vrstva je z PE-HD. Díky dokonalému spojení jednotlivých vrstev mají tyto trubky ty nejlepší vlastnosti typické pro plasty i pro kovy.

K hlavním výhodám vícevrstvých trubek patří jejich univerzálnost, tvarová stálost, minimální délková roztažnost a nízká hmotnost. Předností je i skutečnost, že materiál vnitřní vrstvy potrubí zabraňuje usazování vodního kamene a tím prodlužuje životnost celého systému, podobně, jako prostřední hliníková vrstva, která tvoří antidifúzní bariéru zabraňující pronikání kyslíku dovnitř instalace, čímž zabraňuje korozi kovových částí rozvodů.

K nejmodernějším systémům dneška patří Wavin K-press, Wavin M-press a Wavin smartFIX, které jsou tvořené vícevrstvými trubkami a širokou škálou lisovaných a násuvných tvarovek z plastu a kovu. Výhodou všech tří systémů je i skutečnost, že jsou navzájem kompatibilní.

Odolné tvarovky zaručují pevný spoj

Plastové a kovové lisovací a násuvné tvarovky jsou navrženy způsobem zaručujícím trvalé a těsné spojení, což umožňuje montáž instalace ve zdi i v podlaze. Díky tomu je umožněno provedení požadovaných rozvodů instalace a jejich přizpůsobení individuálním potřebám dané stavby.

Lisovací tvarovka Wavin K-press je vyrobena z vysoce odolného plastu polyfenylsulfonu, který je rezistentní vůči vysokým teplotám, korozi a usazeninám. Díky extrémně vysoké vrubové houževnatosti a odolnosti vůči trhlinám způsobeným pnutím je tato tvarovka maximálně robustní a odolná vůči rázům.

Řez M-press tvarovkou
Řez M-press tvarovkou

Součástí tvarovek je lisovací límec z ušlechtilé oceli, který je vybaven kontrolním otvorem, pomocí něhož lze před zalisováním bezpečně ověřit hloubku zasunutí trubky. Práci instalatéra pak ulehčuje nový šestihranný průřez tvarovky, který kladně ovlivňuje nasouvací síly a bezpečně odhalí nezalisovaný spoj. Patentovaný design tvarovky s šestihranným průřezem dále rozvíjí a kvalitativně posunuje systém Wavin M-press, využívající žádoucích vlastností pocínované mosazi.

Kotvení je založeno na kombinaci pevných a posuvných bodů

Topenářské rozvody z vícevrstvého potrubí umožňují rychlou a jednoduchou montáž za pomoci osvědčených technik spojování a zároveň zaručují mimořádnou odolnost a životnost celého systému. Podmínkou zajištění správného a plně funkčního spoje – ořezem trubky, zkalibrováním jejího konce, sražením jejích hran a zalisováním spoje – je použití odpovídajícího nářadí, které je samozřejmě součástí celého systému.

Trubky i tvarovky Wavin K-press, Wavin M-press a Wavin smartFIX umožňují použití různých způsobů instalace. Kotvení volně vedeného potrubí systému je založeno na vhodné kombinaci pevných bodů, které neumožňují pohyb potrubí v žádném směru a posuvných bodů, které povolují pohyb potrubí v osovém směru a umožňují kompenzaci délkových změn.

Výhodou realizace konceptu rozvodů za použití vícevrstvých trubek a moderních tvarovek je tak vedle mimořádné životnosti instalace i jeho mimořádná variabilita. Veškeré tyto vlastnosti, dané použitím a kombinací moderních certifikovaných materiálů a technologií, předurčují daný systém k vysoce univerzálnímu použití všude tam, kde je třeba zajistit cenově výhodnou, spolehlivou a hlavně kvalitní instalaci.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...