Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Exkurze do litinového radiátoru

Chemické čištění byla donedávna činnost, která byla spojována s adjektivy neviditelná, nefungující, nepotřebná a mnoha dalšími, a to zpravidla lidmi, jež nebyli dostatečně seznámeni s problematikou. Největší diskuse stále vyvolává při dokládání výsledků, neboť jedinými postupy pro ověření, o nichž se můžeme dočíst v odborných materiálech, jsou měření tlakové ztráty na vstupu a výstupu soustavy nebo teplotní změny teplé či topné vody. Ani výrobci teplonosných zařízení neposkytnou tazatelům více metod pro zjištění, zda čištění skutečně pomohlo.

Firma David Krych EKO-CHEMO, se čištění chemickou cestou věnuje od počátku 80. let 20. století a je průkopníkem v hledání technologií nejen pro samotné čištění, ale také pro monitoring čištěných soustav. Jako specialista na topné systémy již několikrát vyvrátil mylné představy o čistotě radiátorů, tepelných výměnících kotle a dopadu jejich čistoty na kompletní topnou soustavu.

Nyní je činnost konečně kontrolovatelná také vizuálně, jak se mohli čtenáři přesvědčit v článku Dejte topení do čistírny, v němž byly ukázky termovizních snímků, a zároveň Vám nyní přinášíme tolik žádaný pohled do radiátoru pomocí kamerového systému, aby byla zodpovězena nejčastější otázka – jak vůbec vypadá čistý litinový radiátor? Litinový byl zvolen z důvodu, že je nejčastějším topným tělesem v domech a čištění má podstatný vliv právě zde.


Zkoumaný radiátor

Kal ze spodní části radiátoru

Popis:

Litinový radiátor z bytového domu ve Svitavách; původní typ z roku 1966. Radiátor byl demontován a rozdělen na dvě části (jsou k nahlédnutí v technických prostorech společnosti ve Svitavách), z nichž jeden úsek byl čištěn a druhý byl ponechán ve stavu před čištěním pro co nejvíce názornou ukázku rozdílů. Dva snímky před čištěním působí černobíle, naopak u čištěné části jsou patrné barvy a především nažloutlý odstín, což je standardní provedení radiátorů, které byly v 60.–70. letech vyráběny. Čištění u těchto radiátorů nelze provést až do „lesku“, což je způsobeno vnitřním opracováním tělesa a nuceným oběhem chemické lázně, která v radiátorech nezůstává na jednom místě, ale stále cirkuluje.

Pozn. Objektiv kamery má průměr 6 mm.

Spoj článků radiátoru před čištěním
Spoj článků radiátoru před čištěním
Spoj článků radiátoru po čištění
Spoj článků radiátoru po čištění

Stěna radiátoru před čištěním
Stěna radiátoru před čištěním
Stěna radiátoru po čištění
Stěna radiátoru po čištění


EKO-CHEMO
logo EKO-CHEMO

Komplexní péče o Vaše technologická a energetická zařízení. chemické odstranění všech vodních usazenin (otopné systémy, rozvody teplé užitkové vody, deskové a trubkové výměníky, kotle, bojlery, vzduchotechniku, chladící systémy) chemické úpravny vody ...