Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak financovat instalaci tepelného čerpadla? Využít můžete hypotéku i stavební spoření

Chystáte se rekonstruovat dům a při té příležitosti vyřešit také nový způsob vytápění? Nebo vám odešel kotel a vy jste se po dlouhém počítání rozhodli pro tepelné čerpadlo? Jenže, kde vzít tolik peněz na jeho pořízení.

Víte, že instalaci tepelného čerpadla můžete financovat prostřednictvím hypotéky či stavebního spoření? Pojďme se podívat na výhody jednotlivých produktů.

Proč tepelné čerpadlo?

S rostoucími cenami energií každý uvažuje nad tím, kde ušetřit. A za topení často utrácíme vysoké částky. Pořízení tepelného čerpadla je krokem velmi ekonomickým. Provoz je levný, komfortní a princip jednoduchý. Čerpadlo ze svého okolí (voda, země, vzduch) čerpá energii, kterou pak přeměňuje na teplo.

Počáteční náklady jsou nicméně vyšší, než u jiných zdrojů tepla. Dosahují statisíců korun, a to může některé lidi odradit. Nejen proto, že si čerpadlo nemohou ze svých úspor dovolit, ale také proto, že si nespočítají jeho návratnost. Přitom úspory jsou prokazatelné a průměrná doba, za kterou se vám vložené finance vrátí, je 6 let.

Proč ho financovat hypotékou

Právě proto, že počáteční investice do tepelného čerpadla není nejmenší, umožňují banky jeho instalaci financovat prostřednictvím hypotéky. Proč využít právě toto financování?

  • hypotéky jsou levné, úrokové sazby se stále pohybují okolo 2 %
  • splátky lze rozložit na dobu 30 let
  • velká variabilita úvěrů, můžete si vybrat ten, který vám bude „nejvíce sedět“

Na druhou stranu, banky často hypotéku poskytují až od určité výše, nejčastěji to bývá 150 000 Kč (na druhou stranu, získat můžete peníze ve výši 100 % hodnoty nemovitosti, kterou ručíte. Jedná se o tzv. hypotéku se 100% LTV). U pořízení tepelného čerpadla není problém se na tuto sumu dostat, ale ne vždy. Pokud máte počáteční náklady nižší, uvažujte spíše o využití stavebního spoření.

Úvěr ze stavebního spoření

Rekonstrukce či modernizace domu se velmi často hradí ze stavebního spoření. Ačkoli zájem o tyto produkty klesá, pro menší opravy je stále tento úvěr atraktivní. Víte, že:

  • úvěry ze stavebního spoření získáte již od několika desítek tisíc
  • mnohdy není potřeba žádné zástavy nemovitosti, ani ručitel
  • úroková sazba je stejná po celou dobu splácení úvěru
  • řádný úvěr můžete kdykoli bez sankcí doplatit

Pro to, abyste získali klasický úvěr ze stavebního spoření, je potřeba splnit podmínky stavební spořitelny. Smlouva vám musí běžet alespoň dva roky, musíte mít naspořeno 40 % cílové částky a dosáhnout potřebného hodnotícího čísla. Pokud toto nesplňujete, lze využít úvěr překlenovací. Tady ale pozor, oproti tomu klasickému, a oproti hypotéce je mnohem dražší.

 
 
Reklama