Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla a zima: zamrznutí se bát nemusíte, a to ani u zařízení typu monoblok

Majitelé a zájemci o tepelné čerpadlo typu vzduch-voda mají často obavy z možného zamrznutí venkovních rozvodů. Moderní tepelná čerpadla v našich klimatických podmínkách však tímto neduhem prakticky netrpí.

Tepelná čerpadla typu monoblok mají celou řadu výhod – tou hlavní je nižší pořizovací cena
Tepelná čerpadla typu monoblok mají celou řadu výhod – tou hlavní je nižší pořizovací cena


Průměrné lednové teploty v Česku totiž dosahují hodnot pouze −1 až −5 °C. Při těchto teplotách zamrzne izolované venkovní potrubí s vodou až po dvoudenním výpadku elektřiny. Zamrzání se lze navíc i aktivně bránit.

U tepelných čerpadel typu monoblok se lidé často obávají snadného zamrzání při výpadcích elektřiny během zimních mrazů. Tyto obavy mají sice racionální základ, protože venkovní potrubí je v zimě vystaveno mrazivému vzduchu, strach ze zamrznutí ale není na místě. Kvalitně provedená instalace má potrubí dobře izolované, navíc na většině území Česka se ani lednové průměrné teploty nepohybují tak nízko, aby voda v potrubí v době během běžných výpadků dodávek elektřiny zamrzla.

Tepelná čerpadla bývají pro vyšší bezpečnost obvykle vybavena i různými prvky pro eliminaci zamrznutí. Dostatečnou ochranou v příměstských a městských oblastech, kde nehrozí dlouhodobé výpadky dodávek elektřiny, je nezávisle zapojený topný kabel na venkovním potrubí. „V odlehlých a horských oblastech je možné připojit na topný kabel ještě záložní zdroj energie – UPS – nebo využívat speciální ventily Exogel. Ty umějí při poklesu venkovní teploty na 1 °C mírně upustit vodu z potrubí, a zabránit tak jeho možnému prasknutí vlivem zamrzání,“ popisuje další možnosti Ivo Zabloudil ze společnosti ENBRA. Efektivním krokem je též využívání nemrznoucí směsi v otopné soustavě. To s sebou ale kromě vyšší ceny nese i speciální nároky na těsnění spojů v otopné soustavě.

I přes v některých případech nutná opatření proti zamrzání při dlouhodobém výpadku dodávek elektřiny mají tepelná čerpadla typu monoblok celou řadu výhod. Tou hlavní je nižší pořizovací cena, jednoduchá montáž a nižší provozní náklady, protože u mnoha zařízení tohoto druhu odpadají každoroční povinné revize chladiva. Tepelné čerpadlo typu monoblok nezabírá místo v technické místnosti, je proto vhodné i do novostaveb, kde tyto prostory často úplně chybějí.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama