Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pravidelný servis tepelného čerpadla – povinnost pro ty, kteří vyžadují dlouhodobě vysoký výkon

Pravidelnou kontrolu a případnou opravu vyžadují snad všechny části tepelných čerpadel, od pojistek, stykačů a kabeláže, přes ložiska až po chladicí kapalinu.

IVT Tepelná čerpadla

Konkrétně u chladicí kapaliny, pokud čerpadlo nepracuje s hermeticky uzavřeným okruhem, pravidelný servis upravuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES). č. 842/2006. Pravidelný servis prodlužuje životnost a udržuje vysoký výkon tepelného čerpadla.

Na servisní práce se ptejte již v době před nákupem čerpadla

Otázku pravidelného servisu je tedy žádoucí vznést již v době, kdy si vybíráte tepelné čerpadlo či prodejce, od kterého si čerpadlo koupíte. Zajímat by Vás mělo především:
  • cena servisních prací (v rámci záruky mohou být tyto práce poskytovány bezplatně, po uplynutí záruky již však za úplatu)
  • rozsah servisu
  • doporučený interval provádění těchto prací
  • to, kterou část pravidelné údržby budete provádět svépomocí, přičemž zde je vhodné zvážit, jestli tyto práce zvládnete. Určitě je na místě, nechat si vše řádně vysvětlit, ideálně i ukázat
  • jestli má prodejce dostatečně hustou servisní síť s kontaktní osobou v okruhu několika desítek kilometrů od místa, kde bude čerpadlo instalováno
  • bude servisní práce provádět pracovník prodejce, nebo externí firma? Pokud externí firma, která, jaké jsou její zkušenosti a reference?

Pravidelným servisem je zpravidla podmíněna prodloužená záruka

Jak již bylo uvedeno výše, realizace pravidelného servisu může být podmínkou pro uplatnění prodloužené záruky. Pokud Vám tedy prodejce čerpadla nabízí delší než zákonnou záruční lhůtu, zjistěte si, čím je tato prodloužená záruka podmíněna a následně zvažte výhodnost této nabídky.

Zkušenosti ze Švédska ukazují, že životnost tepelného čerpadla může právě díky pravidelnému servisu snadno přesáhnout hranici 20 let. Řeč je přitom o jednotkách instalovaných v devadesátých letech minulého století. Od té doby čerpadla prošla vývojem, díky kterému lze očekávat životnost ještě delší!


IVT Tepelná čerpadla s.r.o.
logo IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

Značka IVT je na českém trhu předním dodavatelem tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 se v ČR pro značku IVT rozhodlo více než 30 000 zákazníků. Značka disponuje také největší montážní a servisní sítí IVT CENTRUM, ...

 
 
Reklama