Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Integrace tepelných čerpadel se solárními panely může vést k výrazné úspoře za elektřinu

„Stále více a více majitelů domů investuje do obnovitelných zdrojů a technologií tepelných čerpadel při vytápění svých obydlí; a to nejen proto, že tyto alternativní systémy vedou k úsporám, ale i proto, že jsou šetrnější k životnímu prostředí a lze je integrovat se solárními energetickými systémy, což je možnost, na kterou se zákazníci v poslední době dotazují stále častěji,“ říká o situaci na trhu Jakub Šachl, Product and Key Account Manager Panasonic CZ.


 

Solární panely představují i nadále oblíbenou volbou majitelů domů při cestě za energií z obnovitelných zdrojů. Nicméně by samozřejmě neměli přehlížet další možnost, jako jsou tepelná čerpadla Panasonic Aqurea. Zvláště v oblastech bez dodávek plynu je řešení získávání energie ze vzduchu aktuální. Tepelná čerpadla mohou domy zásobovat teplem i teplou vodou samostatně, nebo mohou být integrována se solárními fotovoltaickými i tepelnými panely a kamny/kotli na dřevo. Kombinace fotovoltaiky s tepelnými čerpadly může výrazně snížit kromě emisí CO2 i náklady na elektřinu.


Panasonic se nedávno zapojil do unikátního projektu integrace tepelných čerpadel a solárních technologií, s cílem maximalizovat úspory energií v rodinných domech.

Původní nemovitost se čtyřmi ložnicemi, se majitel domu rozhodl při komplexní rekonstrukci přebudovat na dvouložnicovou. Rodina hledala topné řešení, které by nahradilo stávající olejový kotel a radiátory nejen co do zabrané plochy a objemu, ale také poskytlo spolehlivý a stabilní výkon. Řešení se ujal jeden z Panasonic PRO partnerů, firma Nexus Building Solutions.

Výběrem 4kW Panasonic 250W HIC panelů, doplňujících instalované tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea T-CAP 6kW Monobloc, pomohla Nexus Building Solutions majiteli zajistit vysokou energetickou účinnost a nákladově efektivní podlahové topení, která vede přes šest různých zón – část pro rodinné seniory, ložnice, obývací pokoj a koupelnu v přízemí, dvoupodlažní ložnici a obývací pokoj, což pokrývá energií z obnovitelných zdrojů potřeby celé rodiny.

„Máme radost z výsledku instalace tepelného čerpadla Panasonic Aquarea a fotovoltaických solárních panelů,“ řekl majitel domu. „Nejen, že je dům teplý a útulný, ale navíc elektrická energie ze solárních panelů jde i do čerpadla. Jsme tak spokojeni, že jednáme o instalaci jiného Aquarea čerpadlo do hlavní budovy, kde chceme opět nahradit olejové vytápění.“


Je ovšem důležité zvolit správné tepelné čerpadlo vzduch-voda. Například tepelná čerpadla typicky pracují mnohem účinněji při nižší teplotě než běžné bojlery. Takže je často používáno podlahové vytápění nebo větší radiátory, které rozvádějí teplo při nižších teplotách delší dobu.

Řada tepelných čerpadel vzduch-voda Aquarea vede na trhu ve výkonu a nedávno byla rozšířena nabídka o širokou škálu řešení pro energeticky efektivní bydlení. Vzhledem k tomu, že bytový fond je velmi rozmanitý co do typu, velikosti, konstrukce, i energetických zdrojů a potřeb, Panasonic vyvinul rozsáhlou řadu energetických řešení, která odpovídá na většinu (ne-li všechny) požadavky.

Tepelná čerpadla byla poprvé vyrobena společností Panasonic v roce 1973 a jsou dobře přijímána v zemích EU, kde je tato technologie velmi uznávána a podporována.

Další informace o tepelných čerpadlech Panasonic naleznete na www.aircon.panasonic.eu

O společnosti Panasonic Heating and Cooling Systems

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů. V tomto oboru má přes 30 let zkušeností, své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila na 100 milionů kompresorů. V současné době firma vyrábí čtyři řady systémů pro vytápění a klimatizaci pro domácnosti, kanceláře, firmy i průmyslové využití. Zvláštní důraz klade Panasonic na kvalitu svých systémů, které se vyznačují důmyslným provedením i důrazem na kvalitu vzduchu. Přitom splňují náročné požadavky na spotřebu energie, šetrnost k životnímu prostředí i hlučnost.

Další informace jsou k dispozici na stránkách www.panasonic.eu


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.