Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Unikátní tepelná čerpadla z celého světa na veletrhu FOR ARCH

Nejtišší tepelné čerpadlo vzduch/voda na trhu, nebo plynové tepelné čerpadlo o výkonu 70 kW můžete vidět na stánku GT ENERGY v hale 7C. Mimořádná prezentace špičkových technologií z Japonska, Švédska, Rakouska a Španělska ukáže poslední trendy v oboru tepelných čerpadel. Součástí prezentace budou konzultace pro projektanty a investory s možností detailní prohlídky vnitřku většiny vystavených čerpadel. Nenechte si ujít třeba plynové tepelné čerpadlo YANMAR, kde precizní japonská technika propojuje spalovací motor s mechanickými kompresory tepelného čerpadla.

Vzduch/voda pro extrémní klimatické podmínky

Vzduch/voda SENSOR SOLID M od rakouského specialisty na tepelná čerpadla - firmy HELIOTHERM, je k dispozici s výkony 28 kW, 39 kW a 55 kW (při teplotě -10°C). Je to tedy opravdu velmi výkonné tepelné čerpadlo, které navíc vyniká extrémně vysokým topným faktorem SCOP 5,2 a velmi nízkou hlučností. Té je dosaženo umístěním kompresoru mimo venkovní jednotku a pomaloběžnými ventilátory s protihlukovým krytem. To vše ve špičkovém designovém provedení z hliníku a tvrzeného skla.

Tepelné čerpadlo SENSOR SOLID M je navrženo pro alpské klimatické podmínky a díky tomu pracuje až do - 25°C. Ventilátory jsou chráněné před sněhem a větrem odolnou žaluzií a tepelné čerpadlo má i další zajímavá technická řešení umožňující provoz v extrémních klimatických podmínkách.


Chlazení tepelným čerpadlem s využitím odpadního tepla

Tepelné čerpadlo země/voda ECOFOREST ECOGEO je výjimečné v tom, že dokáže v režimu chlazení jednoduše využívat odpadní teplo pro ohřev teplé vody. Na výběr jsou varianty s pasivním nebo aktivním chlazením, nebo oba způsoby najednou. ECOGEO dokáže tímto způsobem pokrýt potřebu tepla a chladu v budovách od 5 do 100 kW.

ECOGEO je také ideální pro spojení s fotovoltaickými elektrárnami, protože v době dostatku elektrické energie dokáže najednou produkovat jak chlad pro klimatizaci budovy, tak i teplo pro ohřev teplé vody. Příkon tepelného čerpadla se navíc plynule přizpůsobí aktuálnímu množství vyráběné elektřiny a využití vyrobené elektřiny je tak velmi vysoké.

Plynové tepelné čerpadlo pro komerční a veřejné budovy

YANMAR GHP je japonské tepelné čerpadlo vzduch/voda určené pro větší budovy. Vysoký topný a chladící výkon od 45 do 570 kW zajišťuje kompresor tepelného čerpadla poháněný spalovacím motorem na zemní plyn. Toto řešení přináší výrazné úspory provozních nákladů v porovnání s plynovou kotelnou a běžnou klimatizací, ale i s elektrickými tepelnými čerpadly a to díky nízké nákupní ceně zemního plynu. Celý zdroj tepla i chladu je možné umístit na střechu, nebo vedle budovy. Odpadá tak nejen potřeba stavby komínu, ale i místnosti pro plynovou kotelnu se všemi nutnými bezpečnostními opatřeními.


Teplá voda až 90°C z tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo MHI Q-ton, je určeno speciálně pro ohřev velkého množství teplé vody a dokáže bez problému vodu ohřát až na skoro neuvěřitelných 90°C. Spotřeba elektřiny je přitom o 20 až 30 % nižší než u těch nejlepších tepelných čerpadel vzduch/voda určených pro vytápění. Tepelné čerpadlo Q-ton dokáže denně vyprodukovat až 8 000 litrů teplé vody, což postačí k pokrytí spotřeby vody pro 150 až 200 obyvatel bytového domu nebo hotelu.

Technologie tepelných čerpadel s chladivem CO2 eliminuje prakticky všechny slabiny, které mají běžná tepelná čerpadla při ohřevu teplé vody: nízký topný faktor, pokles výkonu a výstupní teploty v zimním období nebo nízkou životnost kompresorů, které nejsou na trvalou zátěž při ohřevu vody konstruované. Dlouhodobé zkušenosti z Japonska i z instalací v České republice potvrzují, že pro ohřev většího množství teplé vody nyní neexistuje lepší a úspornější technologie.

Revoluční bezrámový konstrukční systém IVT AIR X

IVT představí nejprodávanější tepelné čerpadlo roku 2016 a 2017 a to v obou výkonových řadách. Zajímavostí bude možnost prohlédnout si unikátní bezrámový konstrukční systém EPP, který využívá mimořádně univerzální a 100% recyklovatelný materiál z extrudovaného polypropylenu. Jednotlivé komponenty tepelného čerpadla jsou uloženy v blocích z EPP, které do sebe zapadají jako puzzle a tvoří tělo tepelného čerpadla. EPP konstrukce snížila počet šroubových spojů o 90 % a hmotnost venkovní jednotky až o 75 %.

www.gt-energy.cz


GT Energy s.r.o.
logo GT Energy s.r.o.

Společnost GT ENERGY s.r.o. se zabývá zpracováním energetických koncepcí a dále návrhem a dodávkami úsporných technologií pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a zpětné využití odpadního tepla. Pro nové budovy zabezpečuje návrhy energetické koncepce ...